Aktualizované, 22. decembra 2023 o 11. hodine: Situáciu komplikujú motoristom aj problémy na vybraných cestách. "Čertovica je v katastrofálnom stave - šmýkajú sa osobné aj nákladné autá, pre vozidlá nad 10 metrov je to neprejazdné a pre osobné autá len ťažko prejazdné," informuje dopravný servis Rádia Expres.

Úsek Tisovec - Muráň - Červená Skala je uzatvorený pre vozidlá nad 10 metrov. Navyše je ťažko prejazdný aj pre osobnú dopravu.

Opatrnosť sa oplatí zvýšiť aj na diaľnici D1. "D1 Poprad - Spišský Štvrtok, kvôli snehu znížená rýchlosť na 80 km/h," uvádza Stellacentrum a dopĺňa: "S kolónami rátajte pri všetkých veľkých nákupných centrách, buďte trpezliví a ohľaduplní, aby ste sa zbytočne nezdržiavali likvidáciou nehôd."

Poľsko, Česko a Rakúsko majú zavedené náhodné kontroly na hraniciach. Pripravte si preto doklady vopred.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pôvodný článok:

"V porovnaní s bežným pracovným dňom očakávame nárast dopravy na výjazde z hlavného mesta (smer ZA), na liptovskej D1, na vjazde do Prešova (v smere z BA) či na diaľnici D2 z Českej republiky, ale aj ťahu R1 v smere do Banskej Bystrice a na ťahu R2 v smere do Lučenca," informuje v oficiálnom stanovisku Národná diaľničná spoločnosť.

Očakávané prognózy dopravných intenzít na vyššie spomínaných úsekoch sú zhruba takéto:

  • D1 Bratislava – Zlaté piesky – Bernolákovo: nárast o 33 %
  • D1 Ivachnová – Liptovský  Mikuláš: nárast o 43 %
  • D1 Chminianska Nová Ves – Prešov – západ: nárast o 28 %
  • D2 št. hranica SK/CZ – Kúty: nárast o 44 %
  • D3 Žilina – Žilina – západ: nárast o 28 %
  • R1 Trnava – Vlčkovce – sever: nárast o 18 %
  • R2 Mýtna – Lovinobaňa: nárast o 30 %

Zvýšený nápor bude aj po Vianociach

Rovnako treba počítať s nárastom počtu osobných a nákladných áut na diaľniciach aj po sviatkoch, avšak spiatočné cesty si môžu motoristi rozložiť do širšieho časového intervalu. "Z tohto dôvodu predpokladáme, že v prvé januárové dni môže byť nárast dopravy na úrovni maximálne 20 %," dodáva NDS.

Diaľničná patrola pomôže, ak bude treba

Ak sa dostanete na diaľnici do problémov, posádky Diaľničnej patroly poslúžia motoristom aj počas vianočného obdobia, zdôrazňujú slovenskí diaľničiari. "Diaľničná patrola je k dispozícii nonstop - 24 hodín denne, 7 dní v týždni a je kompletne vyzbrojená potrebnou výbavou. Neváhajte sa na ňu obrátiť v prípade núdze," vyzvala NDS.

Patrolu si privoláte buď prostredníctvom bezplatného čísla 0800 100 007 alebo ešte jednoduchšie - cez mobilnú aplikáciu Viarest.

Zdroj: NDSStellacentrumRádio Expres

Foto: cz.depositphotos.com