Diaľničné poplatky na Slovensku: Pre osobné autá pribudne nová najkratšia známka

Štát rozšíri ponuku diaľničných známok. Na Slovensku tak budú po novom k dispozícii známky s platnosťou na 365 dní (resp. 1 rok), 30 dní, 10 dní alebo jeden deň. V najbežnejšej verzii pre osobné vozidlá do 3,5 tony za ne zaplatíme v rovnakom poradí: 60 eur, 17 eur, 12 eur alebo 5,4 eura.

Pre mnohých motoristov, ktorí len nakrátko potrebujú prejsť spoplatneným úsekom diaľnice či rýchlostnej cesty, bude jednodňová známka správnou voľbou. Vodiči by sa však mali dať pozor na nástrahu s ňou spojenú: Nová diaľničná známka s jednodňovou platnosťou bude platná vždy len do 24.00 hodiny dňa určeného vodičom, teda užívateľom vymedzených úsekov ciest. Tento určený deň je teda prvý a zároveň jediný, kedy môžete známku použiť.

Niektorí vodiči môžu predpokladať, že známka platí 24 hodín. Bude preto samozrejme dôležité sledovať, ako transparentne bude štát o časovom obmedzení informovať - napríklad pri kúpe diaľničnej cez internet na webe eznamka.sk v čase krátko pred polnocou.

Zákon o diaľničnej známke, ktorý jednodňový variant známky zavádza, je v súčasnosti v druhom čítaní v parlamente. Posunuli ho tam poslanci počas apríla. Ak všetko pôjde podľa plánu, začne platiť od 1. júla.