Diesel bez biozložky môžete natankovať v Rakúsku napríklad v sieti čerpacích staníc Genol Largerhaus, pre nájdenie benzínky sa dá použiť webový vyhľadávač čerpačiek. Problémom je, že všetky predávajú naftu B0. V sieti Genol Largerhaus sa palivo Protect Diesel predáva ako prémiová nafta čomu zodpovedá aj cena. Koncom minulého týždňa sme ju natankovali za 1,79 eura za liter.

Prevádzkovateľ čerpacích staníc - neprekvapivo - vychvaľuje jeho vlastnosti a zdôrazňuje, že má vraj chrániť motor, vstrekovače a palivové filtre. Nejde však o jedinú sieť, ktorá prémiové palivo B0 u susedov ponúka. Vybrané čerpačky AVIA v Rakúsku lákajú taktiež na naftu, ktorú označujú anglickým pomenovaním biofree.

Prehľad všetkých čerpačiek AVIA nájdete na webe. V prípade oboch sietí však býva problém s tým nájsť informáciu o tom, či sa na danom mieste nafta bez biozložky naozaj predáva a často pomôže až osobná skúsenosť.

Otázkou takisto je, ako dlho ešte bude možné naftu bez bioprímesi vôbec natankovať, keďže dôraz bude do budúcna čoraz viac kladený na ekopalivá. Keď máte záujem o diesel bez biozložky napríklad v Česku, možnosťou sú čerpacie stanice EuroOil a v rámci nich dostupné palivo Optimal Diesel, ako uvádza prevádzkovateľ na webe.

Akú naftu tankujeme štandardne?

Motorová nafta sa môže predávať len vtedy, ak spĺňa príslušné normy (európska norma EN 590). Tie stanovujú, že sa do nej môže pridať konrétne 7 % bionafty vo forme tzv. FAME. Takáto motorová nafta je v súčasnosti štandardným palivom (nielen) v regióne. Celkovo platí, že v EÚ viac ako 99 % predávanej motorovej nafty obsahuje práve 7 % biozložky.

Odkiaľ pochádza organický obsah v motorovej nafte? Bionafta sa často vyrába napríklad z repkového oleja či kukurice.

Oficiálne platí, že dieselové vozidlá môžu byť bežne poháňané štandardnou motorovou naftou s obsahom biozložky 7 %. Ropný gigant Shell však zároveň upozorňuje, že pri tankovaní takéhoto paliva je ešte dôležitejšie dôsledne dodržiavať intervaly výmeny oleja stanovené výrobcami automobilov, aby ste sa tak vyhli problémom a prípadným nákladným opravám.

Foto: cz.depositphotos.com