Oranžová šípka – kam vás zavedie prehliadaná dopravná značka?

Dopravná značka s oranžovou farbou slúži ako takzvaná presmerovávacia šípka. Nájdete ju na diaľniciach a označuje odporúčanú trasu.

Rovnako ako u všetkých značiek s odporúčacím charakterom, oranžová šípka nie je záväzná. Ak šípku ignorujete, neporušíte zákonné predpisy a nedostanete pokutu.

Hoci podľa pravidiel cestnej premávky sa oranžovou šípkou nemusíte riadiť, nemali by ste dopravné značenie v Nemecku ignorovať. Šípka vám navrhuje cestu cez iné diaľnice, ktoré majú často výrazne menšiu premávku. Môže byť preto užitočným pomocníkom v čase spomalenej, zahustenej premávky na diaľnici.

Ak sa chcete dostať do cieľa bez otravných dopravných zápch, oplatí sa oranžovú šípku na diaľnici sledovať. Koniec alternatívnej trasy vyznačenej šípkou je označený verziou značky v preškrtnutej forme.

Treba povedať, že takáto dopravná značka má zmysel skutočne najmä v Nemecku, ktoré je krajinou s veľkou rozlohou a hustou diaľničnou sieťou, čo prináša možnosti doraziť do cieľa z miesta A do miesta B rozličnými diaľniciami.

Môže sa pritom stať, že šípka vám navrhne trasu, ktorá je z pohľadu prejdených kilometrov výrazne dlhšia, hoci stále rýchlejšia. Zároveň v čase rozmachu dopravných navigácií - dostupných v každom smartfóne a fungujúcich efektívne v reálnom čase šípka - stráca na význame. Ak však ignorujete aj dopravné značky, aj navigáciu v smartfóne, môže sa vám stať, že zvolená trasa bude trvať omnoho dlhšie, hoci je kilometrovo najkratšia.

Zdroj/foto: Focus.de