Posielajú neprimerané pokuty poštou

V rámci niektorých samozvaných parkovísk už roky v hlavnom meste Rakúska – vo Viedni – okrádajú vodičov. Podarilo sa odhaliť aj bližšie podrobnosti. Celé je to založené na tom, že máte vrajplatiť za neoprávnený vjazd autom na cudzí pozemok.

Vybetónovaná plocha na Franz-Eduard-Matras-Gasse, štrkové parkovisko na Breitenleer Straße či vjazd na provizórne parkovisko na Pragerstraße. Tu všade hrozí, že aj za obyčajné niekoľkosekundové otočenie sa s osobným automobilom od vás budú poštou vymáhať pokutu vo výške stoviek eur.

Ide o známe praktiky, ktoré bohužiaľ fungujú už niekoľko rokov. Na vodičov je vyvíjaný nátlak listami, ktoré sú sformulované s odvolaním sa na rozličné zákony – nechýbajú vyhrážky o tom, čo sa stane v prípade, ak vodiči nezaplatia. V mnohých prípadoch to na motoristov zafunguje, zľaknú sa súdneho konania a radšej zaplatia, aby mali pokoj.

Podvodné parkovisko vo Viedni pôsobí na prvý pohľad nenápadne.

Pokuta za parkovanie? Nie, obyčajný podvod

Konkrétne na Pragerstraße podľa všetkého nastražili pascu na vodičov, ktorých zrejme fotografuje, resp. natáča na video (alebo minimálne v minulosti sa tak dialo) modrý Smart zaparkovaný rovno pri vstupe na pozemok.

Vyzerá to tak, že takéto špehovanie áut je zákonne neprípustné, keďže obmedzuje základné právo na ochrannu osobných údajov. Kamery však na prvý pohľad nezbadáte, na pozemok vojdete a už vzniká problém.

Rakúskym médiam sa dokonca podarilo odhaliť, že jednotlivé firmy, ktoré vo Viedni za takýmito pochybnými parkovacími kšeftami stoja, sú minimálne nepriamo obchodne prepojené prostredníctvom svojich konateľov. Zjavne sa im nápad zapáčil a rozhodli sa využiť know-how, len škoda, že tento podnikateľský model spoločnosti absolútne nič neprináša a motoristov len nahnevá.

Zdroj: Heute.at / ilustračné foto: cz.depositphtos.com / foto v článku: Heute.at