Vybratá je už aj továreň

O Apple automobile sa už diskutuje niekoľko rokov. Už niekoľkokrát bol proces pozastavený a potom znova obnovený. Aktuálne sa však dostal do štádia, v ktorom sa už dokonca začalo hovoriť o začiatku predaja. Pokročilejšie štádium vývoja nadobudla nádejná spolupráca Apple so spoločnosťou Kia. Ich dohoda však závisí najmä od toho, či má Apple kontrolu nad softvérom aj hardvérom vozidla. Inými slovami by nešlo o vozidlo Kia alebo Hyundai s technológiou Apple, ale prirodzene o vozidlo spoločnosti Apple, ktoré by podľa pokynov spoločnosti Apple vyrábala kórejská automobilka v Spojených štátoch. Ide o rovnakú situáciu, akú má spoločnosť Apple a ďalšie hardvérové technologické spoločnosti s výrobcami už celé desaťročia. Napríklad iPhone spoločnosti Apple je navrhnutý spoločnosťou Apple, ale vyrobený výrobnými partnermi. Výroba vozidla je predbežne naplánovaná na rok 2024.

Stále nie je rozhodnuté

Spoločnosť Hyundai Motor Co však v pondelok uviedla, že momentálne so spoločnosťou Apple diskusie o autonómnych elektrických automobiloch pozastavila. Dôvody môžu byť rôzne. Niektoré zdroje uvádzajú, že s podpisom zmluvy na výrobu Apple auta nie sú celkom stotožnení ani niektorí vysokí predstavitelia automobilky Hyundai. Domnievajú sa, že ich spoločnosti by na takejto spolupráci mohli stratiť imidž. Napriek tomu dohoda je už relatívne blízko k úspešnému koncu. Stále však existuje  šanca, že Apple môže zmeniť svoje rozhodnutie a vybrať si inú automobilku. 

Ak predsa dôjde k dohode

Ak sa však predsa Apple spojí s Kiou, Apple by na svoje vozidlo mohol použiť nedávno oznámenú platformu E-GMP EV spoločnosti Hyundai ako taký základ, pre každé elektrické vozidlo, ktoré sa rozhodne postaviť. To by mohlo vyvrátiť potrebu spoločnosti Apple prísť s vlastným systémom batérií. 

Apple auto

„Dostávame žiadosti o spoluprácu pri spoločnom vývoji autonómnych elektrických vozidiel od rôznych spoločností, sú však v počiatočnom štádiu a nič nebolo rozhodnuté,“ uviedla automobilka Hyundai Motor. „S Apple nerokujeme o vývoji autonómnych vozidiel.“