Volkswagen podobne ako iné automobilky Audi, Mini alebo Mercedes sú v nepríjemnej situácii. K základným a tradičným modelom stavajú elektrických rivalov. Vlastný Audi e-tron GT nepochybne konkuruje modelom RS6, A7 a A8. Je v Mercedese vlajkovou loďou trieda S ako po dekády, alebo je to už model EQS? Podobná je rivalita medzi Golfom a modelom ID.3, ktorý by sa právom mohol nazvať ako jediný, rodinný elektrický hatchback automobilky. Čo táto rivalita znamená pre ikonické modely na ktoré sme už desaťročia zvyknutí? Na túto otázku zodpovedal Klaus Zellmer, šéf spoločnosti VW.

„Myslím si, že v dohľadnej budúcnosti bude Golf a ID3 existovať súčasne pretože Golf je príliš dôležitý. Je to vlastne naša podznačka. Je to ikona. Necháme ho v ponuke,“ Povedal Zellmer. "Sme veľmi hrdí na to, že Golf máme už v 8. generácii a myslím si, že minimálne jednej ďalšej, 9. generácie sa dočkáme. Má totiž solídnu zákaznícku základňu a silnú image značky."

VW Golf

Aj napriek elektrifikácii, ikona značky zostáva

Je teda možné, že pre nasledujúce generácie Golfu by sa mohli len „poloelektrifikovať“ a Golf zostane po boku elektrických modeloch ID ešte roky. Je jasné, že Volkswagen sa nevzdá takmer 50 rokočného dedičstva ľahkovážne. „Naším cieľom je dosiahnuť do roku 2030 výrobu elektrických vozidiel v pomere 70 %. Uvidíme však, čo budú zákazníci chcieť,“ Hovorí Klaus. "Možno to bude pomalšie, možno to bude rýchlejšie. Pre nás je kráľom zákazník, zákazník urobí rozhodnutie a my sme pripravení reagovať."

Zdroj: topgear