Že bude mať pandémia koronavírusu svoje ekonomické následky, sme vedeli všetci. Až teraz sa však začínajú prejavovať naplno, pričom sa ukazuje, že ich dosah bude väčší, než sa predpokladalo. Dokonca aj v prípade výstavných akcií. Rokom 2020 totiž nič nekončí a následky sa v mnohých prípadoch potiahnu omnoho dlhšie obdobie. Dôkazom je aj ženevský autosalón, ktorý sa v roku 2020 nekonal. Je totiž veľmi pravdepodobné, že rovnaký scenár čaká organizátorov zo Ženevy aj v roku 2021.

Pôžičku dostanete, ale len ak zorganizujete ročník 2021

Zrušenie autosalónu v roku 2020 spôsobilo nemalé finančné straty. Nielen na strane vystavovateľov, ktorí už mali svoje expozície takmer pripravené, ale aj samotným organizátorom. Podľa ich informácií ich stálo zrušenie autosalónu približne 11 mil. CHF, o veľa však prišiel aj región Ženevy (kantón Ženeva tvoriaci juhozápadný cíp Švajčiarska) zarábajúci najmä na turistickom ruchu súvisiacom s autosalónom. Ten straty vyčíslil dokonca na 200 mil. CHF. Organizátori ženevského autosalónu preto požiadali o pôžičku v hodnote 16,8 mil. CHF. Môžu ju však dostať len pod podmienkou, že zorganizujú ročník 2021. A v tom je problém.

Máme iné starosti

Práve o ročníku 2021 totiž začínajú stále opatrnejšie hovoriť aj samotné automobilky, s ktorými sú organizátori ženevského autosalónu v úzkom kontakte. Predstavitelia automobilových fabrík ich varujú, že mnoho z nich sa pravdepodobne nezúčastní ani nadchádzajúceho ročníka 2021. Ekonomické škody spôsobené koronavírusom sú skrátka príliš vysoké na to, aby si mohli dovoliť luxus medzinárodného autosalónu. Expozície stoja veľké peniaze a tých momentálne nie je nazvyš. Organizátorom preto radia na ročník 2021 zabudnúť a sily sústrediť až na rok 2022. Podľa organizačného výboru ženevského autosalónu (GIMS) je veľmi reálne, že ročník 2021 nakoniec predsa len vôbec nebude.