Niektorí vodiči potrebujú výnimku

Štandardný rozmer ŠPZ pre vozidlá kategórií M (napríklad bežné autá) a N (zahŕňa kamióny) je fixne určený: zadné tabuľky majú mať rozmery 520 milimetrov na dĺžku a 110 milimetrov na šírku alebo 340 milimetrov na dĺžku a 200 milimetrov na šírku, uvádza webstránka ministerstva vnútra.

Na takéto rozmery sú autá vyrobené pre trh EÚ samozrejme prispôsobené. S umiestnením tabuliek EČV na vozidlo tak nebýva u nás spravidla žiadny problém. Ten však môže nastať v prípade, keď si na Slovensko doveziete auto zo zahraničia - konkrétne z krajiny mimo EÚ. Ak sa zadná tabuľka nedá na auto umiestniť a nie je možná ani konštrukčná úprava, štát vám po novom umožní získať výnimku, píše portál Autoviny.sk.

Pozor, výnimku nie je možné využiť automaticky. Ide o byrokratický proces a motorista musí podať návrh na povolenie výnimky z technických požiadaviek pre vozidlá, upozorňujú Autoviny.sk. Takúto úpravu vám zaznačia v technickom preukaze a na základe toho dostanete od dopravného inšpektorátu zadnú tabuľku 240 milimetrov na dĺžku a 150 milimetrov na šírku.

Zdroj: Autoviny.sk, MV SR / foto: TASR