Koniec ročnej diaľničnej známky

Ide o jediný typ známky, ktorý má fixne stanovenú časovú platnosť – od 1. januára toho-ktorého roka (resp. od zakúpenia) do 31. januára nasledujúceho roka. Ročná diaľničná známka, ktorú Slováci roky poznajú, sa zruší. "Kúpiť ju bude možné ešte do jari budúceho roka, o všetkom podstatnom budeme, samozrejme, včas verejnosť informovať," uviedol v stanovisku pre portál Topspeed komunikačný odbor ministerstva dopravy.

"Z diaľničných známok, ktoré majú platnosť na dlhšie obdobie, ostane len 365-dňová. Zníži sa tým aj chybovosť pri kúpe diaľničnej známky zo strany motoristov," argumentuje rezort dopravy.

Dôležitou výhodou 365-dňovej známky je fakt, že jej kúpa sa oplatí hocikedy - keď si zaobstaráte nové auto napríklad v auguste, kúpiť si môžete známku s platnosťou do augusta nasledujúceho roka. Pri ročnej známke by ste boli v takomto prípade v nevýhode oproti motoristom, ktorí si ju zadovážali o dlhé mesiace skôr.

Ceny ďalších diaľničných známok pre Slovensko sú nasledovné: 17 eur za 30-dňovú, 12 eur za 10-dňovú a najviac 5,4 eura bude stáť jednodňová verzia, ktorú zavedú do marca 2024. Známky si môžete zakúpiť napríklad na webe eznamka.sk.