Chystáte sa rozbehnúť kariéru v kamiónovej preprave?

Začať preto podnikať v kamiónovej preprave tovaru nie je zlý nápad. Ak budete poskytovať kvalitné služby, o prácu nebudete mať núdzu. Nebudeme teraz rozpisovať, čo všetko potrebujete na to, aby ste mohli začať v tejto oblasti podnikať, ale zameriame sa len na to najpodstatnejšie: kamión alebo teda presnejšie, ťahač.

Každý, kto si niekedy kupoval nové osobné auto, určite vie, že vybrať si býva naozaj ťažké. Ak teda nie ste fanúšikom konkrétnej značky a tým pádom nemusíte porovnávať, čo vám jednotliví výrobcovia ponúkajú. S výberom ťahača je to podobne. Na čo sa teda zamerať pri výbere ťahača?

Motor, ktorý vás nenechá v štichu

Jedným zo základných parametrov je (ako inak) motorická stránka daného ťahača. Motor musí byť spoľahlivý, keďže bude musieť zvládnuť obrovskú porciu kilometrov, ktorá násobne prevyšuje to, čo bežne človek najazdí na osobnom aute.

Samozrejme, musí mať aj dostatočný výkon, veď predsa bude ťahať množstvo nákladu. Ak sa k tomu pridá aj čo najnižšia spotreba, máte ideálny motor. Samozrejme, nie je to také jednoduché.

Avšak pomôcť môže úprava parametrov riadiacej jednotky pre kamión, takzvaný chiptuning. Ten dokáže priniesť optimalizáciu spotreby pri navýšení krútiaceho momentu. Výsledok? Nižšia spotreba zároveň so zlepšenou dynamikou jazdy.

S modernými technológiami môže byť manévrovanie s kamiónom oveľa jednoduchšie

Motor je jedna vec, ale čo ovládateľnosť? Riadiť taký kolos sa môže javiť ako výzva, ale moderné asistenčné systémy dokážu v tomto smere výrazne pomôcť. Jednak pri samotnej jazde, ale aj v rôznych špecifických situáciach, napríklad pri parkovaní na miestach, kde je nedostatočné osvetlenie parkoviska.

Keď sme pri osvetlení aj to výrazným spôsobom vplýva nielen na bezpečnosť, ale aj na komfort jazdy, keďže často sa jazdí aj v noci. Kvalitné LEDky nielen v podobe LED parkovačiek, ale aj v stretávacích, či diaľkových svetlometoch sa postarajú o dobrú viditeľnosť aj uprostred noci.

Komfort počas jazdy aj počas oddychu

Každý dobrý vodič kamiónu však vie, kedy je potrebné „nepreťahovať strunu“ a radšej si oddýchnuť. K dobrému oddychu je dôležitá komfortná posteľ, keďže kamión sa na cestách stáva pre vodiča jeho druhým domovom.

Druhý domov znamená, že vodič bude potrebovať aj dostatok úložného priestoru na veci, ale aj dobrú chladničku, aby sa v otázke jedla nemusel spoliehať len na ponuku benzínových púmp, či odpočívadiel. A komfort musí byť samozrejme dosiahnutý aj počas jazdy, takže na vodičovom mieste by malo byť všetko komfortu podriadené.

Zdroj obrázka: Mikbiz / Shutterstock.com