Nedávno sme tu mali správu o tom, že medzinárodná porota 32 motoristických novinárov zvolila Daciu Spring v ankete Best Buy za najlepšiu kúpu pre rok 2022. Jej výsledky zverejnili pár dní pred fiaskom, ktoré utrpela v nekompromisných bezpečnostných skúškach EuroNCAP, kde Dacia Spring získala len 1 hviezdu a hodnotenia boli veľmi podpriemerné. Napriek tomu, alebo možno práve preto platí, že Dacia Spring je dnes najlacnejší plnohodnotný elektromobil na predaj v Európe. S cenou hlboko pod 20 000 € Dacia Spring práve v tejto kategórii získala pre rok 2021 ocenenie ako najlepšia protihodnota za peniaze. Minulý rok 18 motoristických novinárov dalo tento titul Dacii Sandero. 

Dacia Spring je podľa medzinárodnej poroty 18 motoristických novinárov najlepšia kúpa v kategórií áut do 20 000 €. 

Oficiálna tlačová správa hodnotenia Good Deal Automobile Award 2021 deklaruje, že s novým typom Spring robí Dacia elektromobilitu dostupnú pre všetkých. A to je do značnej miery pravda, pretože pri základnej cene 16 700 € na našom trhu je to skutočne auto, ktoré si v prípade nového auta môže dovoliť kúpiť takmer každý. Problém je skôr to, že Spring povedzme je plnohodnotný elektromobil, ktorý odvezie 4 dospelých a peknú porciu batožiny na vzdialenosť väčšiu než 150 km. Nie je to však plnohodnotné rodinné auto. 

Nepatrí medzi najbezpečnejšie, s dojazdom do 200 km nedokáže plniť potreby a s nutnosťou nabíjať ju každý druhý-tretí deň prekračuje možnosti mnohých bežných motoristov, ktorí nebývajú v rodinnom dome. Skvelé je, že pri súčasných cenách elektriny je Daciu Spring možné nabiť na plno za približne 4 € a náklady na prejdenie 100 km sú na úrovni zhruba 2,5 €. Určite dokázala posunúť latku a vďaka mnohým kompromisom priblížiť elektromobilitu oveľa širšiemu publiku. Ľuďom, ktorí hľadajú jednoduché a v ničom nenáročné auto do mesta. Dacia Spring je totiž výhradne mestským a prímestským autom. Nič iné od nej nemožno očakávať.