Mercedes-Benz triedy E je na trhu už od roku 1993. Počas svojej 27-ročnej histórie automobilka predstavila päť generácií, pričom tá posledná mala premiéru v roku 2017. Pre triedu E to bol veľký rok, nakoľko s príchodom novej generácie prišiel pre verziu 220d aj pohon všetkých kolies 4MATIC. Rok 2020 sa však niesol v znamení jej faceliftu. Novinka tak nemohla chýbať ani v našej redakcii. Testovali sme práve dieselový variant 220d, ktorý pod kapotou skrýva 2-litrový štvorvalec s výkonom 143 kW (194 k) a krútiacim momentom 400 Nm. Z nuly na 100 km/h zrýchli za priemerných 7,3 sekúnd pričom maximálna rýchlosť dosiahne 240 km/h. 

Pohon všetkých kolies 4MATIC rozdeľuje krútiaci moment medzi predné a zadné kolesá v pomere 45:55. Auto tak poskytuje lepšiu trakciu, jazdnú stabilitu a dynamiku. Predovšetkým na klzkých povrchoch by mal systém 4MATIC aj vďaka monitorovaniu rýchlosti kolies, uhlu natočenia volantu či bočného zrýchlenia rozdeliť hnaciu silu na kolesá tak, aby malo auto čo najlepšiu priľnavosť. 

6/6 hviezdičiek 

Mercedes-Benz E220d 4x4 test síce zvládol na plný počet hviezdičiek, avšak úplne suverénny výkon to nebol a s celkovým reakčným časom 16,3 s môžeme konštatovať, že jemne zaostal za očakávaniami. E-čko sa natrápilo s testami pri trakcii len na jednom kolese buď prednej alebo zadnej nápravy. Ani jednu zo skúšok nezvládlo na prvý pokus, a tak bolo potrebné vypnúť trakčnú kontrolu. S časmi 5,74 resp. 6,3 s sa Mercedesu nakoniec podarilo prejsť aj poslednými dvoma testami a tak si odnáša plný počet hviezd.