Keďže som vám Peugeot e-2008 pomerne detailne už raz predstavil, pasáž o dizajne, podvozku alebo interiéri si môžeme odpustiť, čo poviete? Ak vás práve tieto detaily zaujímajú, stále máte možnosť prečítať moju pôvodnú recenziu. Jediné, k čomu by som sa chcel vrátiť, sú svetlá.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Opäť s pochvalou

Diódové stretávacie i diaľkové svetlomety totiž svietia na túto triedu skutočne bravúrne, svojou intenzitou sa vyrovnajú násobne drahším LED. Ako v predchádzajúcom teste, aj tu mi vadil asistent diaľkového režimu a s tým spojené preblikávanie protiidúcich áut, ktorým elektronika Peugeotu vpálila plný výkon rovno do predného okna, respektíve tváre vodiča. Ale to sa dá vypnúť a diaľkový a stretávací režim môžete voliť manuálne.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Keďže som predhádzajúce auto testoval v polovici marca a v noci občas ešte mrzlo, zameral som sa predovšetkým na rozdiely v užívaní e-2008 v zime a v lete. Lepšie porovnanie rovnakého auta v rôznych klimatických podmienkach preto asi nenájdete.

Začnem rekuperáciou. V minulom pojednaní som spomínal, že v režime B, v ktorom auto po ubraní „plynu“ spomaľuje dosť intenzívne na to, aby ste takmer nepotrebovali brzdový pedál, nesvietia brzdové svetlá. To stále platí a nič sa na tom nezmenilo. Brzdové svetlá aktivujete výlučne šliapnutím na ľavý pedál. Kto chce byť videný, môže jazdiť v bežnom režime D, používať brzdu a zároveň sa nemusíte báť, že by ste zbytočne plytvali pohybovou energiou. Stlačením brzdového pedálu totiž auto začne najprv dobíjať a až od určitého momentu aktivuje aj mechanické brzdy.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Bez plachtenia

Dodám ešte, že kto má rád plachtenie, u Peugeotu e-2008 nepochodí. Auto ho neponúka ani v bežnom „Déčku“ a bez ohľadu na zvolený jazdný režim Eco, Normal či Sport hneď po uvoľnení pedálu akcelerátora crossover začne jemne rekuperovať. Kto si zvykol na dlhé dojazdy (napríklad k začiatku obce) s plachtením, tak môže byť trochu sklamaný. Treba však dodať, že veľa ľudí dokáže zajazdiť s elektromobilom v režime D lepšiu spotrebu, ako keď má stále aktivovaný B a teda intenzívnejšiu rekuperáciu. To musí zistiť každý sám, čo mu viac vyhovuje, mne osobne sa vždy lepšie jazdí práve v „Béčku“.

Aj keď tu nie je spaľovací motor, chladiče sú potrebné. Na obrázku je vodný okruh chladenia akumulátora a kondenzátor klimatizácie.

Elektromotor má 100 kW (136 koní) a 260 newtonmetrov. Nezmenila sa ani maximálka 150 kilometrov za hodinu či zrýchlenie z miesta na 100 km/h za rovných 9 sekúnd. V tejto časti tak nie sú žiadne zmeny, tie očakávajte až pri spotrebe či nabíjaní.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Prvým drobným problémom v zime bolo nočné vybíjanie akumulátora o pár kilometrov. Vždy, keď som prišiel k autu po noci s teplotami okolo nuly, mal som dojazd o niečo nižší. Naspäť sa už počas jazdy nevrátil. Letné mesiace tento neduh odstránili a vždy som na druhý deň našiel v menu rovnaký dojazd, ako deň predtým. Jednoducho termoregulácia akumulátora nebola očividne tak zaťažovaná ako v zime.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

V zime sa vám o takej spotrebe môže len snívať

A spotreba? V zime som na našom testovacom okruhu jazdil za 20,9 kWh/100 km. V lete som síce okruh odšoféroval sám (vždy sedíme v autách vo dvojici), ale rozdiel v zaťažení auta pri pohotovostnej hmotnosti takmer 1,7 tony zase nebol taký zásadný. Výsledkom bola spotreba 16,6 kWh na stovku, čo nie je malý rozdiel. Je to takmer o štvrtinu menej. To sa vám pri bežnom aute so spaľovacím motorom obvykle nestáva a treba to zohľadniť pri plánovaní kúpy elektroauta, aspoň teda Peugeotu e-2008 a iných koncernových modelov s rovnakým pohonom.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov

Pri jazde po okreskách som dokázal spotrebu stlačiť dokonca až na 12 kWh/100 km, čo bola v zime nepredstaviteľná hodnota. V meste to bolo obdobné, nižšie to už nepôjde aj pre relatívne vysokú hmotnosť. Ďalším plusom leta je fakt, že klimatizácia dojazd takmer neznižuje. Ak som v zime vypol kúrenie (ktoré využíva energeticky úspornejšie tepelné čerpadlo), dojazd stúpol o 3 až 5 km.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Na diaľnicu to ešte nie je

V lete s klimatizáciou nebol absolútne žiaden rozdiel, ani jazda po meste s otvorenými oknami tak neprinesie zníženie spotreby. Opačným extrémom je diaľnica, tam som pri predpisovej jazde z Bratislavy do Piešťan dosiahol 23,4 kWh/100 km. Aj z rozdielov v spotrebe je zrejmé, že sa tento elektromobil na rýchle jazdy po diaľniciach veľmi nehodí, je to v zásade podobný extrém, ako jazdiť so studeným turbodieselom kilometer do obchodou.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Ďalším rozdielom bola zmena jazdných režimov. Zatiaľ čo v zime po prechode na režim Eco auto výrazne obmedzilo kúrenie a kto chcel mať v interiéri teplo, musel jednoducho jazdiť v režime Normal, tak v lete aj po hláške o obmedzenom výkone klimatizácie som s teplotou vnútri auta problém nemal. Ventilácia na vychladenie interiéru na príjemných 22 stačila, aj keď bolo vonku o 10 stupňov teplejšie.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Aj nabíjanie je rýchlejšie

Poďme ešte k poslednej výhode letnej prevádzky a tou je nabíjanie. Ako som spomínal v prvej recenzii, automobil by mal zvládnuť nabíjanie s výkonom až 100 kW. V zime však na takúto hodnotu vôbec nedosiahol, naopak nebol schopný využiť ani 50-kilowattové nabíjačky a ledva sa priblížil k hranici 48 kW (a aj to len vo chvíli, keď nebol akumulátor nabitý ani spolovice). A v teple? Na nabíjačke s výkonom 50 kW som do 80 % kapacity nabíjal s výkonom 50 kW, Ionity mi nabíjala až do 70 kW. Nie je to síce deklarovaných 100 kW, ale išlo to výrazne rýchlejšie, ako v zime.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Záver

Je podľa vás príliš jednoduché napísať, že elektrická 2008 je v lete mnohonásobne lepším a použiteľnejším autom ako v zime? Možno je, lenže bohužiaľ je to pravda. Samozrejme rozdiely v spotrebe v zime a lete zaznamenéte aj vo vozidle so spaľovacím motorom, tie sú ale nezriedka zanedbateľné. A o komforte, respektíve rýchlosti tankovania sa nemusíme ani baviť. Elektromobil skrátka v tejto fáze hrá druhé husle a netreba pred tým zakrývať oči. Ak ale jazdíte krátke trasy, väčšinou po meste a nabíjate auto doma v garáži, e-2008 vie bežné auto zastúpiť aj v zime. V lete naopak rozdiely medzi elektrickým a konvenčným autom na krátkych trasách prakticky nevnímate, naopak mám pocit, že batériový stroj bude v takýchto podmienkach fungovať ešte o niečo lepšie (vďaka predklimatizovaniu, okamžitým výkonom či nízkym nákladom s dobrou spotrebou). Len tá cena... Rozdiel 10 tisíc eur v porovnaní s benzínovým ekvivalentom je stále veľmi vysoký.

PLUSY:

+ nízke prevádzkové náklady;

+ tichá jazda;

+ ponuka pár HW tlačidiel;

+ aj na 18-palcových diskoch stále komfortné;

+ skvelé LED svetlá;

+ čisté prahy pri nastupovaní,

+ 3D displej vodiča vôbec neobťažuje.

     

MÍNUSY:

- vyššia spotreba (v zime);

- veľmi špecifické podmienky na dosiahnutie maximálneho nabíjacieho výkonu;

- vysoká nadobúdacia cena;

- pri rekuperácii v režime B nesvietia brzdové svetlá.

Typ karosérie: crossover
Trieda / kategória: malý automobil
Vonkajšie rozmery (mm): 4300 x 1550 x 1530
Druh pohonu: elektromotor
Zdvihový objem (ccm): 0
Počet valcov/ventilov: 0
Maximálny výkon (kW/k): 100/136
Maximálny krútiaci moment (Nm): 260
Maximálna rýchlosť (km/h): 150
Zrýchlenie 0 - 100 km/h (s): 9,0
Spotreba mesto/mimo/mix (kWh/100 km): 17,7 (výrobca), 16,6 (testovacia trasa v lete)
Prevodovka: 1-stupňová
Pohotovostná hmotnosť (kg): 1623 až 1702
Celková hmotnosť (kg): 2030
Pohon: predných kolies
Rozmery pneumatík: 215/55 R18
Rozchod (p/z), rázvor (mm): 1540 vpredu aj vzadu, 2605
Kapacita akumulátorov: 50 kWh
Objem kufra (l): 405
Cena (eur): 39 390