To nemôže vydržať. Zaujímala by ma životnosť. Každých 1000 kilometrov generálka. Nezmysel... Tiež vás napadajú podobné myšlienky? Nie ste sami, ale máme ďaleko k tomu, aby sme súdili bez znalosti detailov.

Jediné, čo v tejto chvíli máme, je krátka správa spoločnosti Powertune z Austrálie, ktorú zverejnili na facebooku. Píše sa v nej: „Áno, čítate správne. Práve sme na nábojoch Yarisu dostali 740 hp (v prepočte 751 koní – poz. red.). Kto by si bol pomyslel, že dosiahne také čísla.“

Powertune pripravuje tento kus pre spoločnosť RØDE, presnejšie povedané pre jej majiteľa, Petra Freedmana, a ak sa trochu zaujímate o profesionálne mikrofóny a audiotechniku, asi budete vedieť, o čom práve hovoríme.

Austrálska tuningová firma prikladá k uvedenej správe aj pár obrázkov, na ktorej je vidieť graf z dynamometra a hodnota 552,5 kW (740,9 hp, teda 751,4 k) pri 8117 otáčkach za minútu, a asi by sme mali podotknúť, že Powertune doslova píše o „nábojoch“. Inak povedané, uvedená čísla zrejme namerali na kolesách, čo by po zohľadnení strát v pohonnom reťazci znamenalo, že samotný trojvalec má ešte vyšší výkon.

Powertune pripomína, že ďalšie detaily zverení v dohľadnej dobe spolu s videom z motorovej brzdy a určite nie sme sami, koho tiež zaujíma, čo všetko technici firmy na aute zmenili. Technické úpravy skutočne nepoznáme, v diskusii ale niekto z Powertune priznáva, že nové turbo Garrett G30-770 tlačí do motora vzduch pod tlakom +40 PSI, čo je v prepočte viac ako 2,75 baru.

Logicky iné je tiež tesnenie pod hlavou, pevnejšie sú skrutky spájajúce hlavu s blokom a použili tiež väčší medzichladič. Aby palivová sústava bola schopná držať krok s valcami, trojvalec dostal výkonnejšie vstrekovacie jednotky a samozrejme výkonnejšie hlavné čerpadlo. Všetko to potom riadi programovateľná jednotka značky MoTeC.

S českou stopou...

Neuveriteľná v kontexte s výkonom je predbežná informácia o tom, že motore by mali byť pôvodné piesty, ojnice i kľuka, nová je ale prevodovka. Namiesto šesťstupňového manuálu bola do Yarisu nainštalovaná sekvenčná prevodovka českej firmy X Shift, ktorá dodáva svoje produkty napríklad pre Toyoty Yaris Cup a sú dimenzované až na 1400 newtonmetrov.

zdroj: Powertune