Počuli ste už o skratke ETIAS? Volá sa tak nový európsky systém a ide o skratku vychádzajúcu z anglického pomenovania European Travel Information and Authorisation System. Pôjde o obdobu americkej ESTA, ktorú dobre poznajú aj mnohí Slováci. Novinka sa bude vzťahovať na ľudí z viac ako 60 krajín, ktorí sa rozhodnú navštíviť schengenskú zónu krajín EÚ.

Keď hovoríme o novinke, nie úplne to sedí – hoci poplatok vo výške 7 eur idú zaviesť až v roku 2025, v skutočnosti ho Brusel navrhol už v roku 2016. Nuž a keď spomíname americkú ESTA, treba povedať aj to, že tá je drahšia (19 eur) a platí iba dva roky, zatiaľ čo európske povolenie bude vydávané na tri roky.

Pre občanov iných krajín cestujúcich napríklad aj na Slovensko bude povinné mať buď vízum, alebo zaplatiť poplatok v rámci systému ETIAS ešte pred vycestovaním. Brusel sľubuje, že takýto prístup pomôže zlepšiť našu bezpečnosť a bude chrániť pred rizikami nelegálnej migrácie.

Hraničné kontroly si posvietia, či občania majú povolenie

Bude bezpredmetné, akým spôsobom sa rozhodnú dotknutí cestovatelia hranice EÚ prekročiť – či to bude autom, lietadlom, vlakom alebo inak, povinnosť zaplatiť poplatok ich neminie. A samozrejme, systém musí vyhodnotiť, že spĺňate podmienky na vstup do niektorej z krajín únie. Brusel však očakáva, že v 95 percentách prípadov prebehne udelenie povolenia ETIAS bez akýchkoľvek problémov na počkanie do pár minút.

Žiadosť oň podáte online, euroúradníci sľubujú, že vyplnenie formuláru nemá trvať dlhšie ako 10 minút. Poplatok 7 eur bude vyžadovaný za každú osobu od 18 do 70 rokov. Platiť bude na neobmedzený počet prekročení hranice v časovom období troch rokov. Na hraničnom priechode sa musíte pripraviť na kontrolu potvrdenia o tom, že ste kontrolu ETIAS úspešne absolvovali.

Zdroj: Európska únia / foto: cz.depositphotos.com