V motokáre od šiestich rokov

Jakub Gašparovič má iba desať rokov, ale už toho stihol povyhrávať viac než dosť. Je slovenským šampiónom triedy Rotax Micro Max za rok 2020 a Rotax Mini Max za rok 2021. Taktiež vyhral slovenský motokárový pohár v rokoch 2018 a 2020, a aby toho nebolo málo, tento rok získal titul aj v českom šampionáte. Všetky úspechy dosiahol pod hlavičkou KF Racing Team a jeho veľkým mentorom je Ajka Kontárová, ktorá má s motokárami bohaté skúsenosti. Jeho kariéra začala v roku 2017, keď ako šesťročný prvýkrát sadol do motokáry. V roku 2018 sa stal plnohodnotným členom tímu KF Racing Team a okamžite dosiahol skvelé úspechy.

Jakub počas prvých chvíľ za volantom motokáry vs dnešok.

Hneď v prvej sezóne sa stal s veľkým bodovým náskokom celkovým vítazom Slovenského pohára a aj Moravského pohára. Ako najmladší pilot si odniesol tretie miesto za najvyšší počet dosiahnutých bodov počas celej sezóny naprieč všetkými kategóriami. “Čo sa na začiatku zdalo ako náhoda, sa ukázalo ako obrovský Kubkov talent, ktorý svojim perfekcionizmom, trpezlivostou a odhodlaním vyhral takmer všetko, čo sa dalo,” píše o synovi mama, Katarína Gašparovičová. Kubo si už mohol vyskúšať aj preteky v zahraničí. Zúčastnil sa pretekov Rotax Max Challenge Euro Trophy na talianskom okruhu v Adrii. V týchto pretekoch získal celkové 3. miesto.

Rýchlosť aj talent má, problematické sú financie

Za svoje výsledky v národných šampionátoch si vybojoval pozvánku na Rotax Max Challenge Grand Finals ako jediný Slovák v uvedenej kategórii. Práve jeho najväčší úspech doteraz prináša aj prvé veľké prekážky. Do tejto chvíle sa jeho kariéru darilo financovať rodine. Výdavky na cestovanie, technickú podporu, štartovné a vybavenie (napríklad reprezentačnú kombinézu, náhradnú sadu pretekárskych topánok a rukavíc) sú pre toto podujatie výrazne vyššie. “Vďaka” neexistujúcej štátnej podpore pre motoristický šport je jeho vystúpenie vo svetovom finále ohrozené. Aktuálne prebieha veľká snaha z prostredia Kubovej rodiny, aby sa všetko podarilo, ale pomôcť mu môžete aj vy.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov

Na stránke DAKUJEME.sk vznikla zbierka na podporu cesty Kuba do Bahrajnu. Váš príspevok v akejkoľvek výške môže znamenať životnú šancu pre talentovaného pretekára, nehovoriac o tom, že reprezentuje aj našu krajinu. On sám sa bude chcieť určite všetkým odvďačiť čo najlepším výsledkom vo svetovej špičke. V rámci celej redakcie jemu a aj jeho rodine držíme palce a budeme veriť, že sa jeho účasť na Rotax Grand Finals podarí. Želáme talentovanému Kubovi veľa šťastia a rýchlosti!

Foto: Jakub Rovný Race.sk, Hellofoto