1. Prestavba infraštruktúry

Na to, aby mohli elektrické vozidlá jazdiť efektívne, musí sa im prispôsobiť infraštruktúra. Zatiaľ sa na takomto aute viete dobre pohybovať po mestách, no v obci by ste mohli naraziť na základný problém – chýbajúce nabíjacie stanice. Niektoré štáty už prijali legislatívu na urýchlenie ich výstavby. V Európe budú stanice pribúdať najmä pozdĺž hlavných dopravných tokov. Tým pádom prejdete na elektrickom aute pohodlne aj dlhé vzdialenosti bez toho, aby ste sa museli báť, že zostanete stáť pri krajnici.

2. Zmeny v zákonoch

Krajiny nezostali len pri výstavbe nabíjacích staníc. Európska komisia schválila legislatívny návrh, ktorý by mal ukončiť predaj áut so spaľovacími motormi do roku 2035. Či zákon schváli Európsky parlament je otázne, no ak by prešiel, týkal by sa kúpy nových áut so spaľovacími motormi. Nebol by to však úplný zákaz používania, prechod na cesty plné elektromobilov by tak mal byť plynulý.

3. Nákupné správanie a nepotrebný servis

Pri kúpe auta veľa vodičov rozmýšľa hlavne nad finančnou stránkou. Snažia sa čo najviac ušetriť. Preto je prvou možnosťou kúpa z druhej ruky. Najdôležitejším aspektom pri takomto nákupe auta so spaľovacím motorom býva počet kilometrov. Tie treba kontrolovať aj pri elektromobile z druhej ruky. Na čo by ste si však mali dávať najväčší pozor je stav batérie. Aj pri novšom a menej ojazdenom aute môže pri nesprávnom nabíjaní byť totiž horší ako pri staršom modeli.

Pri prvotnom nákupe elektromobilu pravdepodobne zaplatíte viac ako za spaľovacie vozidlo. Priplatíte si však za budúcnosť bez starostí. Najvýraznejšou položkou sú ušetrené peniaze za palivo. Elektrické autá môžete nabíjať aj doma – tento spôsob šetrenia je víziou do budúcna pre mnohých motoristov. 

Často opomínanými sú tiež financie, ktoré ušetríte pri servise. Ten je pri elektrických autách sporadický a má skôr kontrolnú funkciu. Čaká nás teda budúcnosť, v ktorej nebude potrebné chodiť s autom do servisu „ako na klavír“.

4. Dizajn áut

Spoločnosti stále menia vzhľad áut, ktoré sú na trhu. Či už ide o facelift spätných zrkadiel alebo kompletnú prerábku dizajnu. Dôvodom však nie je len futuristický vzhľad a čistejšie línie auta. Elektromobily potrebujú pri jazde generovať čo najmenší odpor vzduchu, čím sa zvyšuje dojazd auta. Preto karosérie moderných áut zachovávajú čo najčistejšie línie, ktoré sa majú „kĺzať“ vzduchom.

5. Bezpečnosť na cestách

S dizajnom ide ruka v ruke aj bezpečnosť vo vozidle. Vývoj batérií, pohonov a dizajnu znamená aj neustále zlepšujúce sa technológie, ktoré ju pomáhajú zabezpečovať. V budúcnosti pravdepodobne nebude na trhu auto, ktoré by nemalo parkovacieho asistenta. Samozrejmosťou bude aj brzdový asistent, ktorý v prípade hroziacej nehody zabrzdí včas aj bez intervencie vodiča.