Pravdepodobne ste mnohí z vás zaznamenali bohužiaľ smrteľnú dopravnú nehodu, pri ktorej mladá vodička podľa predbežných informácii dostala na vozovke šmyk a bočnou časťou svojho auta narazila do protiidúceho vozidla. Nebudem tu polemizovať nad tým, čo robila predtým, ako jazdila (o tom je aj video), či v akom stave to dané auto bolo. Skôr mi ide o celý priebeh a následky.

Keď som šiel z práce, vážne som netušil, aký večer ma čaká. Na niečo také bežne nemyslíte a ani to nečakáte. Skrátka, obyčajný deň, ako každý iný. Vo chvíli, ako som sa blížil k inkriminovanému úseku, som z konca rovinky uvidel pár áut, ako brzdia do zákruty. Následne zapli výstražné smerovky, takže som už tušil, že sa niečo stalo. Ten úsek poznám veľmi dobre, dopravné nehody sú tam relatívne časté. Nie však so smrteľným zranením.

Keď som prichádzal k zákrute, všimol som si tri autá, ktoré zastavili pred miestom nehody. Vybehol som z auta a pýtal sa, či už volali prvú pomoc. Videl som, ako reagovali cestujúci v havarovanom Suzuki, žena z Alfy nie, prišlo mi preto rozumné okamžite volať záchranku. Tam vám okrem iného dokážu povedať, čo robiť a ako zraneným ešte viac neublížiť.

V prvom rade: určite sa nesnažte so zranenými manipulovať, môžete im spôsobiť ešte väčšie poranenie. Žene z Alfy však očividne bez resuscitácie pomôcť nešlo, tak sme ju vytiahli z auta a druhý chlap sa ju snažil oživiť. V tom momente som sa automaticky riadil pravidlo, nech to radšej urobí ten, kto na to má. Priznávam, že som na to v danom momente určite nemal. Ak si tým nie ste istí a niekto iný sa na to bude cítiť viac, nepredbiehajte sa.

Vďaka hasičom a celému záchrannému zboru

Rád by som týmto ocenil prácu hasičského a záchranného zboru, ktorí boli pri nehode do 5 minút a starali sa o zranených z môjho pohľadu bravúrne. Nepochopil som však, ako niektorí vodiči dokázali okolo nehody prechádzať, len aby sa nejako dostali ďalej, sklo „nesklo“, tráva „netráva“. Keďže cestu uzatvorili až policajti, vodiči sa ani nesnažili príliš zastavovať, respektíve spomaliť a počkať.

Ak je to možné, v prípade takejto vážnej dopravnej nehody sa nesnažte nahovoriť si, že už tam niekto stojí, ja nemusím. Nikdy neviete, ako môžete tým ľuďom pomôcť. Naopak už keď sú na mieste záchranné zložky, nezastavujte a nebrzdite premávku. Oni určite vedia, čo majú robiť a ak by potrebovali pomoc, budú sa vás snažiť zastaviť.

Ešte by som rád dodal, aby ste sa nevzďaľovali od svojho auta, ak by náhodou prekážalo hasičom alebo záchranárom. Rovnako pri otáčaní, ak je cesta neprejazdná. Také tie drobnosti, ako uložiť výstražný trojuholník, je asi zbytočné písať, ale málokomu to v tom momente napadne.

Na záver by som chcel len dodať, aby sme k sebe boli ohľaduplnejší a skutočne jazdili podľa svojich možností a stavu ciest. Je úplne jedno, či máte zimné pneumatiky, štvorkolku alebo bezpečné auto s hromadou elektroniky. Proti fyzike vždy hráte druhé husle. Myslite na to, že sa chcete domov vrátiť nielen vy, ale aj všetci ostatní, s ktorými svoju trasu zdieľate.

Zdroj foto: FB polícia