Hyundai by mohol byť medzi prvými automobilkami, ktoré ponúknu európskym zákazníkom cenovo dostupný elektromobil. Zatiaľ je to len v štádiu dohadov, ale Inster by mohol podľa predbežných správ stáť na starom kontinente približne 20 tisíc eur.

Vďaka tomu by mohol elektrický klon Caspera konkurovať v prvom rade francúzskym novinkám, ako je Citroën ë-C3 či masívne modernizovaná Dacia Spring, na rozdiel od nich by však kórejský stroj mal ponúknuť zaujímavejší dojazd.

Teda, mal... Hyundai v aktuálne zverejnenej správe potvrdil 355 kilometrov podľa metodiky WLTP, čo je na malé mestské mini skvelá hodnota, ktorá by práve v hustej premávke mohla byť (vďaka rekuperácii) veľmi blízka realite.

V porovnaní s Casperom dostal Inster modernejšie diódové svetlá, respektíve zrejme pôjde o facelift celého modelového radu. Veď pôvodné autíčko poháňané spaľovacími motormi bolo predstavené už v roku 2021, takže medzigeneračná modernizácia dáva zmysel.

Na domácom trhu sa Casper stal veľkým hitom, čo ale s ohľadom na jeho cenu asi neprekvapí. Pri premiére vychádzal len 3,6 metra dlhý crossover poháňaný litrovým trojvalcom na (v prepočte) necelých 10 tisíc eur. A ešte vlani si ho tamojší motoristi mohli kúpiť za cca 12 300 eur.

Kvôli drahej batérii môžeme o podobnej cenovke elektrickej verzie len snívať, na druhej strane však Inster má šancu uspieť. Dojazd má slušný a na svoju triedu by nemal byť drahý.

Premiéra čoskoro...

A kedy dorazí? Svetovú premiéru bude mať Hyundai Inster 27. júna na autosalóne Busan International Motor Show 2024. Predpokladáme, že v Kórei sa vodiči dočkajú ešte v tomto roku, v Európe by mohol pristáť najneskôr začiatkom roka 2025.

zdroj: Hyundai