Do hry vstupuje veľa premenných

Analytik J&T Banky Stanislav Pánis sa pre agentúru SITA vyjadril, že očakáva v blízkom období priaznivý trend na čerpačkách. Dôvodom sú nižšie ceny ropy či korekcia takzvaných rafinačných marží. „Cena benzínu by sa mohla viac vzdialiť od 1 eura a 60 centov a nafta by sa mohla vrátiť bližšie k 1 euru a 40 centom,“ uviedol Stanislav Pánis.

Dnes natankujete benzín za cenu okolo 1,59 eura za liter. Diesel stojí zhruba 1,46 eura za každý liter. Ak nafta zlacnie, bude bližšie ku hranici 1,40 eura, čo je pre oko motoristu opäť o niečo prijateľnejšia cenová hladina. Samozrejme, rovnako to platí aj v prípade cenovo dostupnejšieho benzínu.

Analytička 365.bank Jana Glasová nepočíta s tým, že by sa vodiči mali v najbližších dňoch či týždňoch vyslovene obávať zlých správ v podobe drahších palív. Do hry však vstupuje veľa premenných. Rozbieha sa ale letná dovolenková sezóna, čo môže tlačiť na rast cien pohonných látok pre výraznejšie cestovanie a tankovanie. A na ropnom trhu bude miešať karty hlavne nálada investorov týkajúca sa vývoja dopytu po rope,“ spresnila.

Palivá dlhodobo výrazne zlacneli

Ako doplnila Glasová, medziročne nám pohonné látky na Slovensku výrazne zlacneli. "Benzín 95 aj 98 si odpisuje 15 až 17 % a nafta až 23 %," zdôraznila.

Z ekonomického pohľadu aj naďalej pretrvávajú obavy ohľadom toho, ako sa bude hospodársky dariť Číne. Pomalší hospodársky rast pritom znamená aj nižší dopyt po rope, čo tlačí jej cenu nadol.

Presne takáto reťaz udalostí nastáva napríklad v prípade, keď centrálne bánky priškrcujú svoje menové politiky - bojujú tak s vysokou infláciou, no má to aj širší ekonomický vplyv, ako ukazujú i ceny palív.

Zdroj: Pluska / foto: Tagesschau