O expanzii čínskych automobiliek do Európy sa zatiaľ viac hovorí, než že by skutočne nejaká prebiehala. Ak sa nejakým značkám z ríše Stredu niekde darí, tak je to skôr ruská časť starého kontinentu a potom s elektromobilmi v Nórsku, ktoré tento typ pohonu masívne zvýhodňuje pred spaľovacími motormi. To ale neznamená, že by Čína nemala záujem presadiť sa v iných kútoch EÚ.

Najnovšie sa to darí kantonskému len osem rokov starému startupu Guangzhou Xiaopeng Motors Technology, presnejšie povedané jeho automobilovej značke známej pod menou XPeng.

Najprv Nórsko, teraz Švédsko s Holandskom

XPeng začal svoje produkty predávať v Nórsku koncom roka 2020. Tamojším zákazníkom ponúkol sedany P5 a P7 a crossovery G3 a G9. Tým však jeho aktivity nekončia.

Čínska firma podpísala dohodu so švédskou spoločnosťou Bilia, ktorá na tamojšom trhu predáva jedenásť automobilových značiek, medzi inými BMW, Mercedes, Porsche, Toyotu, Lexus, Daciu či Renault. XPeng je trinástym do partie, pričom Bilia sa okrem predaja postará aj o servis. Čínska strana má samozrejme záujem vytvoriť celú sieť predajní, v tejto chvíli sa však zatiaľ otvára prvá pobočka v Štokholme.

Podobne je na tom XPeng i v Holandsku. Práve na tomto trhu Číňania podpísali zmluvu o distribúcii so spoločnosťou Emil Frey a prvú prevádzku otvoria v marci tohto roka v Haagu. Ďalšie predajne (a nepochybujeme o tomu, že i v iných štátoch Európy) by mali nasledovať a nepochybne bude zaujímavé sledovať, či sa čínske produkty v konkurencii ostatných značiek skutočne presadia.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov