Zatiaľ čo elektrické a vodíkové autá registrované v Česku sú od diaľničných poplatkov oslobené automaticky, neplatí to pre autá na elektrický pohon so slovenskými ŠPZkami. Tiež majú na takýto bonus nárok, no je potrebné ho najskôr vydokladovať a požiadať oň. Takýto krok sa isto oplatí. Ročná diaľničná známka 2024 pre Česko nie je práve lacná - stojí 90 eur, resp. 2 300 CZK.

Ak ide o auto používajúce ako palivo výlučne elektrickú energiu alebo vodík, pričom vozidlo nie je registrované v Českej republike, bude nutné vyplniť formulár a doložiť kópiu technického preukazu. Potrebná je takisto plná moc s notársky overeným podpisom v prípadoch, kedy sa líši osoba prevádzkovateľa vozidla a osoba, ktorá o bezplatnú diaľničnú známku žiada. Detailné informácie o oslobodení od platenia za diaľničnú známku v Česku nájdete na oficiálnom webe edalnice.cz.

Naši susedia majú aj zľavnené eko ceny

Máte auto s ekologickejšou prevádzkou v porovnaní s bežným spaľovacím motorom? Ak ide o vozidlo na zemný plyn (CNG alebo LNG, nie LPG!), prípadne biometán, máte nárok na 50-percentnú zľavu z ceny diaľničnej známky v Česku.

Ešte väčšiu zľavu získate vďaka takzvanej Eko cene pre hybridné vozidlá. Platí podmienka emisií CO2 na úrovni maximálne 50 g/km. Vtedy platíte len zhruba štvrtinovú cenu namiesto bežnej sadzby.

Zdroj: edalnice.cz