Diaľnica D1 na Ukrajinu je dôležitá pre celý región

Štúdia realizovateľnosti nového úseku D1 spájajúca Slovensko s Ukrajinou však nabrala oneskorenie - minister dopravy tvrdí, že je mierne. Až na základe štúdie a jej výsledkov je možné pokračovať v plánovacích a prípravných procesoch pre novú rýchlu cestu.

Vláda má záujem projekt realizovať s ohľadom na prípravu na obdobie po skončení vojenského konfliktu na Ukrajine. Rusko začalo vojnu proti svojmu susedovi pred 2 rokmi. Počíta sa s tým, že Ukrajine podá celá EÚ pomocnú ruku pri jej obnove bezprostredne po tom, ako sa vojna skončí.

Čo sa týka novej úseku D1 rozširujúceho diaľničnú sieť na Slovensku, ministerstvo má jasnú preferenciu čo sa týka počtu jazdných pruhov. "Od začiatku presadzujeme, aby to bol plný profil," uviedol minister Jozef Ráž. Na Ukrajinu sa má cesta napájať v mieste hraničného priechodu Vyšné Nemecké - Užhorod.

"Musíme zabezpečiť, že naša infraštruktúra bude schopná zabezpečiť potenciál obnovy Ukrajiny, to znamená, že my musíme mať možnosť a schopnosť presúvať aj techniku v prípade, že by to bolo nutné," poznamenal minister. Podľa TASR zdôraznil Ráž dôležitý vplyv novej diaľnice na bezpečnosť a stabilitu v rámci celého regiónu.

Zdroj: Index.sme.sk