Ak sa fotky nového Renaultu 5 neobjavia v predstihu na internete, francúzsku elektrickú novinku oficiálne uvidíme 26. februára 2024, v rámci svetovej premiéry na ženevskom autosalóne.

Výrobca už v tejto chvíli prezradil, že päťka je postavená na novej platforme AmpR Small, čo je prepracované šasi s pôvodným označením CMF-B EV. Jeho zaujímavosťou je okrem iného nezávislé zadné zavesenie, a preto neprekvapuje, že Renault sľubuje skvelé jazdné vlastnosti. Mimochodom, táto technika sa v roku 2026 objaví tiež pod karosériou pripravovaného crossoveru Renault 4.

Nová 5 bude mať dĺžku 3,92 metra a Francúzi potvrdzujú, že pôjde primárne o „mestský automobil“. Jeho batérie by vám však mali dovoliť o niečo viac, než len poskakovanie okolo komína.

Model s väčším príplatkovým akumulátorom bude mať kapacitu 52 kilowatthodín, čo by podľa metodiky WLTP malo stačiť na dojazd rovných 400 kilometrov. O niečo neskôr dorazí auto so základnou batériou s kapacitou 40 kilowatthodín, Renault však jej dojazd do tejto chvíle neuviedol.

Aj keď o tom aktuálna tlačová správa nehovorí, nejaký čas už vieme, že elektrická R5 dostane elektromotor s výkonom 136 koní. Prvé obrázky potom odhaľujú kľučky zadných dverí integrované do stĺpikov, takže s istotou vieme, že pôjde o elektrický hatchback.

Dizajnéri si pri jeho návrhu dali záležať na symboloch. Nejaké nájdete v predných svetlách (údajne majú napodobňovať očné zrenice), vtipnejšia je však päťka na prednej kapote. Pôde o svietiace logo rozdelené do segmentov a jeho úlohou bude prezradiť vám už z diaľky úroveň nabitia batérie.

Renault bude od počiatku ponúkať len tri základné laky karosérie – žltú, modrú a zelenú. Objednávkový systém na auto pritom začína už dnes, 30. novembra, platí však len pre zákazníkov, ktorí si zaplatia za takzvaný R5 R Pass. Dovolí vám s necelým dvojtýždňovým predstihom rezervovať si auto, aj tak ho ale nedostanete skôr ako na jeseň 2024.

Smolu máme tiež v tom, že Pass funguje len v siedmych európskych štátoch a Slovensko medzi nimi nenájdete. Ide o Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Španielsko, Britániu, Belgicko a Holandsko. Viac detailov Renault zverejní už v nasledujúcich dňoch a týždňoch.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 7 obrázkov

zdroj: Renault