Denne prejde mostom 5 tisíc vozidiel

„Rekonštrukcia mosta za obcou Margecany patrila medzi najvýznamnejšie rekonštrukcie, ktoré sme za posledné obdobie na Spiši realizovali. Predstavuje hlavnú spojnicu medzi Hnileckou dolinou s krajským mestom. Podľa posledného sčítania vozidiel ním denne prechádzalo viac ako 5-tisíc vozidiel,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

V rámci rekonštrukcie boli odstránené závady mosta. Zvýšila sa jeho zaťažiteľnosť a bezpečnosť premávky Most bol postavený v roku 1968 a poslednou čiastočnou rekonštrukciou prešiel pred viac ako dvadsiatimi rokmi. Mal poškodenú nosnú konštrukciu a z dôvodu nefunkčnej hydroizolácie do nej zatekalo.

V nevyhovujúcom stave bola aj samotná vozovka. Rekonštrukcia mosta začala v júni 2022. Pdvtedy bola premávka vedená v polovičnom profile a riadila ju svetelná signalizácia. Počas najnáročnejších prác bola na pár dní potrebná úplná uzávierka mosta.

Kraj zaplatil 2,4 milióna eur

Nasledovalo odstránenie pôvodných záverových múrov a časti ríms. Odstránila sa pôvodná spriahajúcej doska, zhotovili sa hydroizolačné súvrstvia, nové rímsy a zosilnili sa podpery. V záverečnej etape rekonštrukcie bola vybudovaná nová vozovka, osadili sa nové zvodidlá a upravil sa terén pod mostom.

V súčasnej dobe stále prebieha kolaudačné konanie, oficiálne odovzdanie kompletného diela do užívania prebehne na konci júla. Zhotoviteľ prác dovtedy musí dodať a osadiť dve meteo stanice, vrátane automatického sčítača dopravy a dva kompletné systémy automatického váženia v pohybe, vrátane informačnej tabule. Rekonštrukcia bola financovaná z rozpočtu KSK v hodnote 2,4 milióna eur.

Zdroj: KSK / foto: Margecany.sk