Európsky parlament rokuje o prísnejších pravidlách pre šoférovanie

Zatiaľ nie je jasné, kedy bude platiť nová smernica o vodičských preukazoch, no v prípade schválenia ju budú musieť prijať jednotlivé krajiny EÚ. Legislatívne novinky môžu ovplyvniť milióny ľudí, najmä nových vodičov aj tých vekovo starších.

Sprísnenými pravidlami chce Brusel znížiť počet nehôd. Má totiž víziu, podľa ktorej by od roku 2050 nemalo dochádzať k žiadnym dopravným úmrtiam. Návrh zmien pre motoristov ešte nie je finálny, no francúzska politička zo Strany zelených Karima Delli navrhuje drastické opatrenia.

Jedným z nich majú byť vraj rýchlostné limity odstupňované podľa veku. V praxi by to znamenalo, že začínajúci vodiči by smeli jazdiť len maximálnou rýchlosťou 90 km/h. Pre vodičov s čerstvým vodičákom by mala takisto existovať taktiež možnosť zákazu nočnej jazdy od polnoci do šiestej hodiny.

Časté zdravotné kontroly pre starších vodičov

Pokiaľ by prešli zmeny podľa predstáv francúzskej političky, od veku 60 rokov by mal byť vodičský preukaz platný len sedem rokov, od 70 rokov iba päť rokov a od 80 rokov len dva roky. Potom by si motoristi museli vodičák zakaždým na vlastné náklady obnoviť a súčasne absolvovať lekárske a psychologické vyšetrenia.

Karima Delli hovorí aj o tom, že by chcela štandardizovať dopravné pokuty na celoeurópskej úrovni a už skôr sme vás informovali jej návrh zaviesť vodičský preukaz na autá s hmotnosťou nad 1 800 kilogramov. Takýto špeciálny vodičák by bol navyše dostupný až od 21 rokov.

Viacerí politici však už francúzskej europoslankyni odkázali, že jej návrhy nepodporia, niektorí o nich hovoria ako o absurdných s dovetkom, že Brusel by nemal vodičov takýmto spôsobom obťažovať a rozširovať pravidlá.

Zdroj: Heute.at / foto: welt.de