Začiatkom novembra minulého roka prebehli internetom prvé fotografie nového trojdverového MINI, pri ktorom sa skloňovalo uvedenie v priebehu roka 2023. Na jeho svetovú premiéru však asi nebudeme čakať dlho. Britská automobilka totiž ďalšiu generáciu opäť avizuje, tentokrát v kontexte zimných skúšok.

V poradí piate vydanie hatchbacku MINI testuje v Laponsku. Konkrétne v rámci strediska Arjeplog na severe Švédska, kde má svoje stredisko BMW Group. Konštruktéri tam môžu skúšať jazdné vlastnosti na snehu či ľade. Zároveň dokážu preveriť odolnosť voči nízkym teplotám, ktorá je obzvlášť dôležitá pri modeloch poháňaných batériou. Medzi ne patrí aj prototyp na fotkách.

Finálny dizajn už poznáme

Elektrickú náturu vozidla prezrádza absencia koncovky výfuku i označenie na grafike pokrývajúcej karosériu. Napriek makovaniu je evidentné, že retro krivky ikonického vozidla sa výrazne nebudú meniť. Hlavnou úpravou prejdú svetlá. Prednú sú zdanlivo väčšie, kým zadné dostanú približne lichobežníkový tvar. Ich vzhľad už poznáme vďaka záberom publikovaným na internete v prvej polovici decembra.

Uniknuté zábery odhalili dizajn exteriéru, ale tiež stvárnenie vnútorného priestoru bez klasického prístrojového panela. Jeho rolu prevezme head-up displej a najmä veľká centrálna obrazovka kruhového tvaru. Všetko nasvedčuje tomu, že interiér MINI bude mať prísne minimalistické krivky.

Na technické parametre platí stále embargo. Naisto vieme akurát to, že základom vozidla bude platforma FAAR vychádzajúca z architektúry UKL. Okrem elektromobilu má byť anglický hatchback dostupný aj so spaľovacími agregátmi. Zatiaľ nie je jasné, kedy sa dozvieme viac. Vzhľadom na publikovanie avíza zo zimných testov však debut novinky očakávame ešte v prvej polovici tohto roka.

Zdroj: BMW Group

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 18 obrázkov