Spomínaná nehoda Andreja Danka je kvalifikovaná ako dopravná nehoda automaticky, keďže pri nej došlo k poškodeniu verejno prospešného zariadenia – semaforu.

Zákon o cestnej premávke – a konkrétne paragraf 66 – stanovuje povinnosti účastníka dopravnej nehody. Takýto motorista je okrem iného povinný ohlásiť dopravnú nehodu polícii, poskytnúť prvú pomoc a privolať záchrannú zdravotnú službu či urobiť opatrenia na záchranu ohrozeného majetku. Ide všetko o povinnosti, ktoré sa zdajú byť samozrejmé.

Ďalším bodom je povinnosť účastníka dopravnej nehody „zotrvať na mieste dopravnej nehody až do príchodu policajta alebo sa na toto miesto bezodkladne vrátiť po poskytnutí alebo privolaní pomoci, alebo po ohlásení dopravnej nehody“.

Slovenská legislatíva teda počíta s tým, že za špecifikovaných okolností môžete miesto nehody legálne opustiť, no následne sa naň musíte vrátiť. Ide skôr o výnimočné prípady – ak by sa z nejakého dôvodu napríklad stalo, že na mieste sú zranení a vy nedokážete iným spôsobom privolať pomoc, tento úkon má zo zákona prednosť pred povinnosťou zostať na mieste nehody.

Hrozia prísne tresty za útek z miesta nehody

V tejto súvislosti dávame do pozornosti ešte odsek 3 rovnakého paragrafu zákona: „Ak je to nevyhnutné na uvoľnenie alebo na ošetrenie zranenej osoby alebo na obnovenie cestnej premávky, účastník dopravnej nehody môže premiestniť vozidlá, pritom je však povinný vyznačiť postavenie vozidiel po dopravnej nehode, situáciu a stopy.“

V tomto prípade ide o možnosť, ktorú by ste mali tiež využiť len v krajnom prípade, aby ste nijakým spôsobom nezmarili prácu polície pri vyšetrovaní nehody.

Ak však miesto nehody opustíte svojvoľne, hrozí vám pokuta do 1 300 eur a zákaz šoférovania s odobratím vodičského preukazu v trvaní do 5 rokov.

Zdroj: zakonypreludi.sk / Foto: cz.depositphotos.com