K diaľnici patria nielen dobré a kvalitné cesty, ale aj služby v podobe čistenia ciest a rôzne oddychové plochy, parkoviská. Tie ako motoristi na diaľniciach využívame často, obzvlášť pri dlhšej trase. Málokomu by napadlo, že by za ne musel platiť.

Aj cent má svoju hodnotu

Avšak existuje aplikácia nazvaná Parkio, ktorá od vodičov vyžaduje za státie na parkoviskách na diaľnici parkované. Napríklad za hodinu státia na odpočívadle Malý Šariš alebo Červeník si účtuje 0,01 eur za hodinu. Poviete si, čo je to za smiešnu sumu. Avšak keď sa naráta niekoľko kamionistov, pravidelne parkujúcich, dokopy sa táto platba za nič rovná slušnému zárobku. A pritom samostatne od každého vodiča to bude malá suma, za ktorú sa neoplatí takmer nikomu ani len sťažovať.

NDS sa však od tejto aplikácie dištancuje a vo vyhlásení tvrdí, že všetky ňou prevádzkované parkovacie plochy sú pre motoristov so zaplateným mýtom alebo diaľničnou známkou zadarmo.

Celá sieť parkovísk je tak k dispozícii zadarmo. Ide o viac ako 70 odpočívadiel. Takže kto z čitateľov už o podobnej aplikácii tušil? Aplikáciu som si stiahol, pozrel spomínané lokality, ale nikde ani zmienka o platenom parkovisku na diaľničných odpočívadlách. Možno to už NDS reklamovala, každopádne na Slovensku nie je sieť diaľničných odpočívadiel spoplatnená a ani by v budúcnosti byť nemala.

Zdroj: NDS