Hoci pôvodné odhady hovorili o tom, že omeškaný úsek R2 Kriváň - Mýtna v smere od Detvy na Lučenec bude hotový začiatkom leta 2025, teraz to už nevyzerá tak "ružovo" ani s tým termínom. „Chceli by sme to mať hotové v októbri budúceho roka. Aby tam už na dušičky mohli šoféri jazdiť,“ citujú HN šéfa stavebnej firmy Doprastav Dušana Mráza.

Čo je dôvodom zhoršenia meškania? Skládka pri cintoríne v Kriváni je vraj desaťnásobne väčšia oproti pôvodným odhadom. V hre tak má byť odvoz odpadu hneď na viacero skládok. Finálne podrobnosti ešte nie sú známe. Iba samotné odstránenie materiálu má pritom finančne vyjsť na štyri milióny eur.

Kedy dokončia úsek R2? Nebezpečný odpad a lykožrút

Otvorenou otázkou zostáva aj to, či sa na skládke nachádza aj nebezpečný odpad, o ktorom sa zatiaľ nevie. Plus bude nevyhnutné odčerpať znečistenú odpadovú podzemnú vodu.

V Kriváni sa už novej rýchlostnej cesty nevedia dočkať. Sídli tu napríklad väčšia fabrika na výfobu káblov Intercable a dopravnej situácii nepomôže ani nával kamiónov prevážajúcich drevo zo stromov zasiahnutých lykožrutóm.

Zdroj: HN