Prvý elektrický crossover Mazdy, teda model MX-30, zvlášť veľký úspech (napríklad aj kvôli malému dojazdu) nezaznamenal a zatiaľ to nevylepšila ani nová prepracovaná verzia R-EV s kompaktným wankelom, teda rotačným motorom predlžujúcim akčný rádius.

Nezávislá japonská značka svoje snaženie v tomto smerom zjavne neopustila, tentokrát sa však púšťa do väčšieho modelu.

Nenápadné spojlery

Jeho dizajn predznamenáva parádne vyzerajúci koncept Arata, ktorý v mnohom nadväzuje na súčasné veľké SUV CX-60 až CX-90, ale zároveň má v sebe ladnosť a čistotu Mazdy 3. Automobilka ho popisuje trochu zvláštnym vzorcom „oduševnený + futuristický x moderný“, v každom prípade aj toto je výsledok už pomerne dlho praktikovaného štylistického smeru Kodo.

Všimnite si napríklad prednú kapotu, ktorá má v prednej časti integrovaný spojler, podobne ako najnovší Dodge Charger Daytona, zaujímavé sú tiež bočné nápisy MAZDA a potom opäť ďalšie „vzduchové tunely“ v spodnej časti predných blatníkov a dverách a tiež v zadných stĺpikoch, ktoré plnia podobnú funkciu ako nasávanie medzi maskou a kapotou.

Mazda techniku elektrického SUV nekomentuje, ale podľa dostupných správ by Arata mohla byť postavená na platforme crossoveru Shenlan S7 s čisto elektrickým pohonom a tiež hybridom, ktorý využíva spaľovací motor na dobíjanie batérie.

Žiaľ, pre nás to so značnou istotou znamená, že Arata, respektíve následný sériový automobil ostane len na čínskom trhu.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 5 obrázkov

zdroj: Mazda