Miliardové projekty v príprave

„Na budúci rok sa pripravujú stavby za 164 miliónov eur, v tom je hlavne I. etapa úseku R2 Šaca – Oľšany,“ uviedol Pavol Lančarič. Ako pripomína Denník N, v tomto prípade o rozšírenie južného obchvatu Košíc, pritom tento úsek má okrem iného využívať nový závod Volva na Slovensku.

O ďalší rok, v roku 2025 sa počíta s projektmi za miliardu eur, ktoré zahŕňajú kysuckú diaľnicu D3. To znamená, že o 2 roky má štát začať obstarávať D3 od Žiliny po Osčadnicu aj druhú rúru tunela Horelica.

„Bez nej (diaľnice D3, pozn. red.) neviete vytvoriť severojužný koridor z Poľska smerom na Žilinu,“ povedal minister dopravy s tým, že „potrebujeme aj prepojenie na Poľsko cez R4, teda cez Prešov. To je súčasť cesty zvanej Via Carpathia, ktorá vedie až do Grécka. Obávam sa, že ak sa veci rýchlo nepohnú, tak Slovensko bude na tejto ceste úzke hrdlo, lebo všade inde postupujú rýchlejšie.“

Lančarič verí, že nové úseky D3ky sa potvrdia ako potrebné rentabilné, aby sme na ne mohli použiť aj európske peniaze. V tejto súvislosti spomína, že Česi alebo Poliaci využívajú na hodnotenie diaľnic inú metodiku a tá slovenská by mohla v tomto prípade indikovať niečo, čo by v Česku či Poľsku vypočítali inak – v prospech vybudovania diaľnice. „Ak výsledkom tohto porovnania bude, že v českom modeli tá diaľnica vyjde rentabilne a v našom nie, potom robia chybu Česi alebo my?“ kladie si otázku Lančarič.

Zdroj: Denník N