Zvykli ste si pri šoférovaní pohundrať na vodičov áut iných okresov? Aj naďalej môžete, aspoň nateraz - upravený systém ŠPZiek s novým dizajnom a zmenou pravidiel síce po administratívnej stránke už vstúpil do platnosti, avšak nové tabuľky EČV by ste na cestách zatiaľ hľadali márne.

O ďalších potenciálnych neduhoch nových ŠPZ sme vás informovali v samostatnom článku, v tomto texte prinášame vyjadrenia k téme zo strany ministerstva vnútra.

Nezmenil sa len systém prideľovania EČV, ale aj ich dizajn.

Najskôr sa minú staré...

Ak sa teda pýtate, odkedy sa začnú vydávať nové ŠPZky, táto informácia zatiaľ stále nie je známa. Prvé kusy by sa vraj mali dostať k motoristom „v blízkej dobe“, no presnú odpoveď rezort vnútra nedáva: „Tak ako sme kontinuálne v uplynulých mesiacoch komunikovali, v súčasnosti sa na dopravných inšpektorátoch nachádzajú ešte skladové zásoby pôvodných tabuliek s evidenčným číslom vozidla. Prechodné obdobie pôvodných tabuliek potrvá do vyčerpania skladových zásob.“

Pokiaľ sa rozhodnete pre EČV na želanie, teda že si ich zvolíte sami namiesto náhodného pridelenia, v takom prípade dostanete tabuľku s novým dizajnom už v súčasnom prechodnom období. Nové tabuľky sa vyrábajú v Banskej Bystrici v Automobilových opravovniach ministerstva vnútra. Za tabuľky sa bude platiť takmer o štvrtinu menej ako u externého dodávateľa, prízvukuje rezort vnútra. Za 4 roky by mal štát usporiť odhadom 4,8 milióna eur.

Kedy sa odovzdáva techničák

Nové pravidlá umožňujú ponechanie EČV na vozidle v prípade, ak sa zmenila držba, respektíve majiteľ vozidla, do iného okresu. Rovnako sa to týka aj presťahovania vozidla.

Ako je to však momentálne s odovzdávaním pôvodných „techničákov“, teda veľkého papierového (časť II) a menšieho plastového (časť I)? „Pri zmene držby vozidla je potrebné odovzdať pôvodné papierové osvedčenie o evidencii časť II. Ak pri zmene držby vozidla do iného okresu nie je prítomný kupujúci, tak je potrebné odovzdávať polykarbonátové osvedčenie o evidencii časť I, ale toto sa môže odovzdať kupujúcemu za účelom prepravy vozidla na adresu pobytu alebo sídla kupujúceho,“ vysvetľuje ministerstvo vnútra v stanovisku pre portál TOPSPEED.

Správne poplatky bezo zmeny

Ministerstvo vnútra zdôrazňuje, že správne poplatky za pridelenie EČV zostali nezmenené. Za jednu pridelenú tabuľku sa štandardne platí poplatok 16,5 eura, takže pre jedno auto to vyjde celkovo 33 eur. Špeciálne ŠPZ na želanie stoja 331 eur, čo je nemalý peniaz a doteraz platilo, že pri predaji vozidla zákony neumožňovali prenositeľnosť a pôvodný majiteľ o tabuľky nadobro prišiel.

Ako to funguje vtedy, keď si chce motorista po novom ponechať pôvodné ŠPZky? „Pri zmene držby vozidla, výmene EČV, trvalom vyradení vozidla z evidencie alebo pri vývoze vozidla môže držiteľ vozidla oznámiť, že si ponecháva pôvodné TEČ, o ktoré môže do jedného roka požiadať o pridelenie na svoje iné vozidlo,“ popisuje ministerstvo vo vyjadrení pre TOPSPEED.

Úradníci dodávajú, že pri ponechaní EČV neplatíte znovu poplatok za jej zaevidovanie. „Takéto pridelenie, ako aj vydanie na iné vozidlo je bezplatné. EČV ponechanú v držbe doterajšieho držiteľa vozidla je možné opätovne prideliť len na ďalšie vozidlo doterajšieho držiteľa.“

JE PRE VÁS ZAUJÍMAVÁ MOŽNOSŤ PONECHAŤ SI ŠPZKY PO PREDAJI AUTA?
  • Určite áno ( 84% )

     

  • Skôr áno ( 4% )

     

  • Skôr nie ( 4% )

     

  • Určite nie ( 8% )

     

Odpovedalo 440 ľudí  

Nový majiteľ bez ŠPZiek?

Keďže sa vozidlá už dávnejšie nemusia pristavovať na ohliadku, je podľa stanoviska ministerstva vnútra čisto na dohode medzi predávajúcim a kupujúcim, ako dôjde k odovzdaniu vozidla kupujúcemu. Ak sa však pôvodný majiteľ rozhodne ponechať si ŠPZky, nový vlastník ostane bez nich, čo mu môže skomplikovať celú situáciu okolo kúpy a prihlásenia auta. Na toto riziko upozornil tento týždeň aj jeden z autobazárov.

Vyjadrenie ministerstva sa odvoláva na to, že konať musí v takom prípade kupujúci auta. „Nový držiteľ môže pri prevode držby požiadať o vydanie novej TEČ na dopravnom inšpektoráte, kde sa zmena vykonáva z jeho skladových zásob. Po vyčerpaní skladových zásob budú všetky dopravné inšpektoráty disponovať už len s novými TEČ bez príslušnosti okresu,“ uzatvára tlačový odbor rezortu vnútra.