„Na základe prijímaných opatrení proti šíreniu ochorenia COVID-19 boli predajne vozidiel zatvorené od 16. marca do 22. apríla 2020, pričom ani v súčasnosti predaje vozidiel nedosahujú hodnoty spred krízy. Ťažké nákladné vozidlá sa predávajú len minimálne a autobusy sa nepredávajú vôbec,“ priblížil rezort dopravy v predkladacej správe. Z tohto dôvodu zostalo predajcom na skladoch mnoho vozidiel ktoré nebude možné zaregistrovať v požadovaných termínoch. Vozidlá by teda museli zaregistrovať na seba a predávať ich ako ojazdené alebo ich vyviezť do tretích krajín. Tu bol nutný legislatívny zásah.

Dve nové opatrenia

Obidve možnosti by podľa ministerstva spôsobili predajcom vozidiel reálne škody. Takisto predajcom zostanú na skladoch vozidlá, ktoré by nebolo možné dopredať z dôvodu, že v roku 2021 kvantitatívne obmedzenie vychádza z predaných vozidiel v kalendárnom roku 2020. Návrhom zákona sa majú prijať dve podporné opatrenia pre vozidlá ukončenej série z dôvodu následkov prijatých opatrení proti ochoreniu COVID-19, čo umožní predávať tieto vozidlá dlhšie časové obdobie a v roku 2021 umožní povoliť tzv. dopredaj vozidiel. Cieľom je predísť škodám pre predajcov vozidiel.

Platnosť povolení tzv. dopredajov vozidiel vydaných vozidlám ukončenej série, ktoré nemohli byť uvedené na trh, sprístupnené na trhu, evidované ani uvedené do prevádzky v cestnej premávke z dôvodu nadobudnutia platnosti nových technických požiadaviek po 31. auguste 2019, by sa mala predĺžiť o šesť mesiacov.

Celý text Dôvodovej správy si môžete prečítať v tomto odkaze.

zdroj: TASR, NR SR