Výroba má štartovať od roku 2027

Nemci by chceli so stavbou novej továrne začať niekedy na záver roka 2024. Výroba by sa mala následne rozbehnúť v roku 2027. Miesto pre fabriku na výrobu bateriek stále nebolo finálne vybrané. Zahraničné médiá aktuálne najviac skloňujú Česko a konkrétne lokalitu pri meste Plzeň, ale aj susedné Maďarsko a Poľsko, píše agentúra ČTK.

„Rozhodnutie zatiaľ nepadlo, proces vyhodnocovania pokračuje. Pred investovaním miliárd eur budú počas nasledujúcich týždňov a mesiacov znovu starostlivo posúdené plány pre jednotlivé regióny,“ cituje Denník E vyjadrenie Volkswagenu zo začiatku mesiaca.

Naša vláda chcela VW presvedčiť, aby lukratívny závod postavil v priemyselnom parku v Šuranoch na západnom Slovensku. Bližšie informácie však nie sú známe a o šanci Slovenska získať novú fabriku nechcel v lete verejne hovoriť ani primátor Šurian. “Ja o žiadnej z týchto vecí nemôžem hovoriť. Som viazaný zmluvou o mlčanlivosti, ktorú som podpísal ministerstvu hospodárstva ešte pred vládnym odobrením nášho nového chystaného parku,” uviedol v auguste pre Denník E primátor mesta Šurany Marek Oremus.

Volkswagen chce z hľadiska výroby expandovať nielen vo východnej Európe, ale chystá sa posilniť aj svoje pozície v Severnej Amerike. Nemci by mali postaviť továreň na elektromobily konkrétne v Kanade, ktorá má strategickú výhodu v podobe dostupnosti kľúčových vzácnych surovín.

 Zdroj: Denník E 1, 2