Dynamické či spomaľovacie semafory? Menia zaužívané pravidlá

Predstavte si, že šoférujete autom cez obec, na semafore svieti zelená farba a žiadni chodci sa k priechodu ani náznakom nepribližujú. Všetko sa zdá byť jasné, už-už počítate s tým, že daným miestom jednoducho prejdete. Zrazu však naskočí červená a vy sa zdržíte.

Prečo? Systém vo vybraných českých obciach a mestách dokáže vyhodnotiť, že ste porušili najvyššiu povolenú rýchlosť a keďže je prepojený so semaforom, naskočí na ňom červená.

Vo výsledku tak úsekom prejdete pomalšie, ako keby ste išli predpísanou rýchlosťou. Samosprávy chcú takýmto spôsobom vodičov odradiť od rýchlej jazdy a porušovania pravidiel cestnej premávky.

Fungujú efektívnejšie ako radary na meranie rýchlosti?

Vyššie popísaný konkrétny príklad je založený na tom, ako funguje tento druh semaforov v obci Ořech, neďaleko Prahy. V minulosti sa spomaľovacou križovatkou založenou na rovnakom princípe chválil napríklad aj český Bohumín.

Ak budete semafory ignorovať a prejdete na červenú, hrozí, že sa vás pritom prichytí hliadka a dostanete aj finančnú pokutu. Veľký pozor samozrejme treba dávať na to, ak sa na priechode pre chodcov objavia ľudia, ktorí ním chcú prejsť - za normálnych okolností musia stlačiť dopytové tlačidlo a počkať, kým pre nich naskočí zelená.

Niekto ich nazýva dynamické semafory. Kritici naopak zvyknú poukazovať na to, že ide o takzvané spomaľovacie semafory. Z istého hľadiska sa dá povedať, že takéto riešenie môže mať potenciálne výchovnejší charakter ako finančná sankcia na základe merania radarom. Vodiči totiž pocítia dôsledky svojho konania - porušenia predpisov - okamžite.

Zdroj: autosalon.tvmesto-bohumin.cz / foto: cz.depositphotos.com