Cenu tankovania dokážete ovplyvniť rozumnými rozhodnutiami. Tento článok portálu TOPSPEED.sk vám prináša tri osvedčené tipy, ako sa dá ušetriť na čerpacích staniciach v zahraničí.

1) Vyhnite sa diaľničným čerpačkám

Mnohí to už vedia, no niektorí môžu pozabudnúť. Tankovanie na čerpacích staniciach bezprostredne na diaľniciach býva drahšie v porovnaní s lokálnymi benzínkami v mestách, mimo hlavných cestných ťahov. Pekne to vidno na príklade Rakúska, kde býva rozdiel naozaj priepastný. 

Aj v týchto dňoch sme napríklad zaznamenali ceny nafty na bežných rakúskych čerpačkách okolo 1,61 eura za liter, zatiaľ čo na diaľniciach si od vás často vypýtajú aj 2,35 eura, čo je výrazný rozdiel.

Do úvahy treba takisto vziať situáciu v Slovinsku, pretože regulované ceny platia len mimo diaľnic. Konkrétne sú na úrovni 1,54 eura za liter benzínu a 1,48 eura za liter dieselu. Nové cenové úrovne určí vláda v budúcom týždni.

2) Pozor na výmenný kurz pri cudzích menách

Blíži sa dovolenkové obdobie a mnohí vyrazia aj tento rok na dovolenku autom. Cestou prechádzame často viacerými krajinami a v cieľovej destinácii si mnohí zoženú lokálnu hotovosť - v prípade, že ňou nie je euro, ktorým platíme aj na Slovensku.

Natankovať však potrebujeme v mnohých prípadoch aj v rámci medzizástavok v krajinách, cez ktoré sa len presúvame, aby sme sa dostali na miesto dovolenky. Za pohonné hmoty zvyčajne v takýchto prípadoch zaplatíme platobnou kartou. Ide napokon o jednoduché a rýchle riešenie.

Ak vám bude ponúknutá služba DCC, odporúčame ju odmietnuť. Ide o Dynamic Currency Conversion, resp. po slovensky dynamický prevod meny. Vtedy sa použije fixný výmenný kurz a hoci sa na prvý pohľad môže zdať logické zvoliť si prepočet na eurá u obchodníka a kliknúť na symbol eura, táto možnosť býva často drahšia ako platba v lokálnej mene.

Ak zaplatíte najskôr v lokálnej mene, prepočet urobí kartová spoločnosť, čo je vo väčšine prípadov výhodnejšie. Týka sa tak platby kartou ako aj výberov z bankomatu v krajinách, kde sa neplatí eurom.

3) Pasca s tankovacím personálom predraží dovolenku

Chystáte sa na dovolenku autom? Nechávate si natankovať obsluhou čerpačky a využívate takúto službu u nás doma? Vedzte, že v zahraničí môže byť spojená s príplatkom za pohonné hmoty. Nedajte sa nachytať a dajte si vždy pozor, akú cenu vám budú účtovať.

V niektorých prípadoch sa môže motorista popáliť napríklad v Taliansku - najskôr sa poteší, že mu chcú natankovať, keďže sa napríklad nemusí vyznať v rôznych druhoch paliva, no vzápätí zistí, že takáto služba je spojená s výrazným poplatkom.

Podľa nemeckého motoristického klubu ADAC sa takzvaný "servito" príplatok v Taliansku môže pohybovať okolo 20 centov za liter. Ak teda natankujete 50 litrov, zaplatíte o desať eur viac. Dajte si pozor: Možno budete musieť zaplatiť poplatok "Servito" aj vtedy, ak ste si tankovali sami. Platí to v prípade, že zastavíte s autom pri stojane, na ktorý sa extra doplatok vždy vzťahuje. Pred začatím tankovania sa preto radšej vždy obzrite a skontrolujte si cenu benzínu či nafty.

Zdroj foto: cz.depositphotos.com