Iný kraj, iný mrav. Ak vám na dovolenke v Taliansku dôjde palivo, mali by ste byť pri jazde na pumpu opatrní. Niektoré čerpacie stanice účtujú takzvaný "servito" poplatok. V krajine totiž ešte stále existujú čerpacie stanice, ktoré ponúkajú takzvaný tankovací servis.

Nie je to však zadarmo, ako môže byť slovenský motorista zvyknutý napríklad u jednej z veľkých značkových sietí čerpačiek na Slovensku - tam ma auto dotankujú a cena paliva je vždy tá istá, maximálne sa môže dobrovoľne rozhodnúť nechať obsluhe benzínky sprepitné.

Niekedy ho náučtujú aj bez obsluhy

Podľa nemeckého motoristického klubu ADAC sa takzvaný "servito" príplatok v Taliansku môže pohybovať okolo 20 centov za liter. Ak teda natankujete 50 litrov, zaplatíte o desať eur viac. Dajte si pozor: Možno budete musieť zaplatiť poplatok "Servito" aj vtedy, ak ste si tankovali sami. Platí to v prípade, že zastavíte s autom pri stojane, na ktorý sa extra doplatok vždy vzťahuje. Pred začatím tankovania sa preto radšej vždy obzrite a skontrolujte si cenu benzínu či nafty.

Zdroj: Merkur.de / foto: ADAC/DPA