Büsingen dostal špeciálnu poznávaciu značku určenú len pre túto nemeckú dedinu vo Švajčiarsku

História Büsingenu je zaujímavým príkladom toho, ako historické zhody okolností a politické rozhodnutia formovali hranice Európy. Obec, ktorá má 1500 obyvateľov, pôvodne patrila Rakúsku a neskôr rôznym nemeckým štátom, kým sa v 20. storočí definitívne etablovala ako súčasť Nemecka.

Napriek niekoľkým pokusom obyvateľov a okolitých komunít nebol Büsingen nikdy začlenený do Švajčiarska.

Život v Büsingene je preto charakteristický neustálym miešaním právnych systémov: hoci obec právne patrí Nemecku, Švajčiarsko je v každodennom živote všadeprítomné. Obyvatelia majú nemecké aj švajčiarske PSČ a môžu si vybrať medzi zdravotným poistením oboch krajín. V Büsingene sa platí vo švajčiarskych frankoch.

Takto vyzerajú poznávacie značky pre autá obyvateľov Büsingenu. Zdroj: bazg.admin.ch

Zahraničné tabuľky EČV? Áno, aj nie

Aj keď Büsingen am Hochrhein patrí politicky a administratívne do okresu Konstanz v Nemecku, a preto by mal mať poznávaciu značku „KN“, obec má aj v tomto smere osobitný prístup. Vďaka svojej špeciálnej polohe a jedinečnej situácii bol Büsingen oslobodený od povinnosti používať štandardnú poznávaciu značku.

Namiesto toho bola pre Büsingen zavedená poznávacia značka „BÜS“. To uľahčuje každodenný život tým obyvateľom, ktorí každý deň prekračujú hranice medzi Nemeckom a Švajčiarskom.

V mnohých administratívnych aspektoch patrí obec ku Švajčiarsku. Napríklad v krízových situáciách, ako bola koronakríza, podlieha švajčiarskym pravidlám. Zaujímavosťou je, že takisto polícia zo Švajčiarska môže pôsobiť v Büsingene a obyvatelia majú napríklad možnosť vybrať si, či budú navštevovať nemeckú alebo švajčiarsku školu.

Obec však - ako už bolo spomenuté vyššie - nikdy nepripadla Švajčiarsku v plnohodnotnej podobe.

Zdroj: efahrer.chip.de, foto: cz.depositphotos.com