Cieľom EÚ je, aby sa v prípade policajnej kontroly alebo napríklad pri prenájme auta stačilo preukázať digitálnym vodičákom načítaným v mobilnej aplikácii v smartfóne. Uvažuje sa o QR kóde, aby bol doklad čo najviac odolný voči falšovaniu, píše ADAC.

V tejto fáze Brusel pracuje na novej legislatíve a euroúradníci pripravujú finálne znenie, takže stále sa môže počas roka veľa zmeniť.

Nejasných nateraz zostáva množstvo detailov vrátane toho, ako by fungovalo uznávanie takéhoto digitálneho dokladu v zahraničí. Rovnako tak nie je zodpovedná otázka, či by išlo len o akýsi doplnok k dnešným tradičným vodičákom v podobe plastovej karty, alebo či by ju nové vodičáky priamo nahradili.

Ak sa plány EÚ stanú realitou, bude taktiež dôležité sledovať, do akej miery dostanú štáty voľnú ruku pri ich implementácii. Ak by išlo o iniciatívu na dobrovoľnej báze, zo skúsenosti sa dá očakávať, že Slovensko bude patriť skôr ku krajinám, ktoré zavedú takúto novinku s omeškaním.

Samotná príprava na jej zavedenie by určite zabrala roky. Dovtedy sa budú musieť Slováci popasovať s ďalšou výzvou, ktorá ich s istotou neminie a tou je výmena starých "ružových" vodičských preukazov. Ich platnosť sa totiž skončí 31. decembra tohto roka.

U susedov ho už majú v mobile

Po príklady vodičáku v mobile nemusíme chodiť ďaleko. V Rakúsku chcú do budúcna digitalizovať všetky doklady, e-vodičáky sú začiatok a nasledovať majú technické preukazy od vozidiel. Obyvatelia Rakúska, ktorí chcú digitálny vodičák využívať, tak môžu urobiť už teraz.

Potrebujú si stiahnuť bezplatnú mobilnú aplikáciu. Tá je dostupná pre najpoužívanejšie operačné systémy Android a iOS, takže sa k nej dostane prakticky každý, kto vlastní smartfón. Ak vás na tamojších cestách zastaví rakúska polícia, pri dopravnej kontrole sa stačí preukázať QR kodom v aplikácii a tradičný vodičský preukaz už nepotrebujete.

Novinka v Rakúsku môže pomôcť najmä zábudlivcom, ktorí často pozabudnú vziať si so sebou na cestu i vodičák. Za takýto prehrešok musíte počítať so sankciami. Problémom však zostáva, že rakúsky digitálny vodičák v mobile platí zatiaľ len v rámci krajiny a nie v zahraničí. To by mohla vyriešiť práve chystaná európska legislatíva.

Takto vyzerá mobilná aplikácia pre e-vodičák v Rakúsku.