Protihluková stena zamedzí prílišnému hluku

Na diaľnici D2 v Lamači prebehne dôležitá úprava, resp. bude realizovaná pri samotnej diaľnici, ku ktorej pribudne protihluková stena. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) postupuje pri jej výstavbe. Nová protihluková stena dlhodobo zvýši komfort dotknutých obyvateľov bratislavskej mestskej časti.

Prípravné práce spôsobia lokálne dopravné obmedzenie, avšak len v nevyhnutnej miere. Diaľničiari začnú s  prácami od 5. februára 2024.

"Práce spôsobia príležitostné dočasné obmedzenia na diaľnici D2, v lokalite medzi križovatkou Bory po čerpaciu stanicu pri tuneli Sitina (km 55,00-58,00). Plán prípravných prác Národná diaľničná spoločnosť pripravila tak, aby minimalizovala dopad na dopravu," uvádza NDS v oficiálnom stanovisku.

Preto budú práce podľa diaľničiarov prebiehať v čase od 8:00 do 17:00, aby sa motoristi mohli čo najviac vyhnúť príležitostným obmedzeniam. NDS hovorí, že pôjde o viaceré lokálne, dočasné a nevyhnutné obmedzenia. Potrebné prípravné práce potrvajú niekoľko týždňov.

O tom, či treba alebo netreba na konkrétnom úseku diaľnice alebo rýchlostnej cesty postaviť aj protihlukovú stenu, rozhoduje hluková štúdia. Na zamedzenie úniku nadmerného hluku sa používajú rôzne typy protihlukových stien. V extravilánoch miest najčastejšie budujú reflexné, teda odrazivé protihlukové steny. Naopak, v mestách sa využívajú skôr absorpčné, teda pohltivé steny.

Líšiť sa môžu aj materiálom, bežne existujú hliníkové, murované, betónové alebo aj kombinované steny na báze recyklovanej gumy a výrobkov z gumy.

Zdroj/foto: NDS