Online alternatíva ponúka množstvo výhod

Hoci je digitálna verzia známky dostupná v eshope rakúskeho Asfinagu už dlhšiu dobu, jej platnosť sa pre fyzické osoby začína až 18 dní od zakúpenia. ADAC teraz ponúka možnosť online nákupu diaľničnej známky a je možné ju použiť ihneď po zakúpení!

Digitalizácia je v tomto prípade užitočná. Šetrí čas, nie je potrebné zastavovať sa a hľadať predajné miesto. Navyše pri ceste do zahraničia často musíme myslieť na viacero vecí súčasne, a tak sa môže stať, že na kúpu klasickej fyzickej známky zabudneme a vtedy hrozí mastná pokuta za chýbajúcu diaľničnú známku. Digitálna známka tiež eliminuje takú drobnosť, akou je rozmýšľanie, kde a ako čo najlepšie umiestniť nálepku na čelné sklo.

Kto sa však doposiaľ spontánne vydal na cestu do Rakúska a chcel využiť spoplatnené úseky diaľnic, nemal možnosť nákupu cez internet, pretože diaľničná známka nebola vôbec platná. Čakacia doba trvala dlhých 18 dní, pokiaľ nie ste firemný zákazník. Čo znie v dobe internetu priam absurdne, odôvodňujú Rakúšania ochranou spotrebiteľa.

Nákup 10-dňovej rakúskej diaľničnej známky s okamžitou platnosťou je možný aj online.

Asfinag vysvetľuje, že „ako spotrebiteľ máte po zakúpení digitálnej diaľničnej známky online 14 dní na zrušenie nákupu. S dodatočnou 3-dňovou lehotou na prípadné doručenie poštou je vaša digitálna diaľničná známka platná od 18. dňa po zakúpení.“

Digitálnu diaľničnú známku pre Rakúsko je však teraz možné zakúpiť online na webe ADAC a je okamžite platná. Zaplatiť môžete platobnou kartou, cez službu PayPal alebo prostredníctvom SEPA inkasa.

Je takto ohrozená ochrana spotrebiteľa? Nie, pretože ide o vaše slobodné rozhodnutie, pri ktorom sa jednoducho vzdávate práva na odstúpenie od zmluvy.

Zdroj: chip.de