Presné a jasné dáta

Pneumatika bude v každom okamihu sledovať tlak, teplotu alebo hĺbku vzorku. To všetko vďaka malému senzoru, podľa Pirelli s hmotnosťou menšou ako 30 g. Pneu tak môže dať napr. informácie pre najnovšie systémy ABS a ESP. Autá môžu tiež upraviť podvozkové nastavenia podľa konkrétnych informácií pneumatiky. Dá presnejšie údaje o dojazde (vhodné najmä pre EV), poskytne „rady“, kedy prehodiť kolesá spredu dozadu kvôli optimálnemu opotrebeniu, alebo či je potrebné kolesá vyvážiť.

Nadstavba klasickej pneu

Ak ste čakali úplný high-tech, vedzte, že ide o celkom zaujímavé a praktické funkcie. Pirelli hovorí, že autá s Cyber Car pneumatikami prídu už koncom tohto roka. Spolupráca značky s automobilkami prinesie prvé ovocie. Pirelli nekonkretizovali, o ktorých výrobcov áut ide, ale vraj už integrujú inteligentné pneumatiky do „mozgov“ a riadiacich jednotiek konkrétnych áut. Čakáme nasadenie vo vysokovýkonných a športových modeloch.
 

Informácie z pneumatík Pirelli zaznamená aj na cloudovom úložisku a vy si ich môžete pohodlne prezrieť pomocou smartfónu. Nadstavbou Cyber Car má byť Cyber Tire pneumatika, ktorá zozbiera ešte viac dát a ešte presnejšie. A už aj funguje! Avšak len v úžasnom okruhovom hypercare Ferrari FXX-K.

Zdroj a foto: Pirelli, DigitalTrends