Slovensko má viac než 300 modelov Hyundai N

Koľko N-iek teda po piatich rokoch predaja jazdí po slovenských cestách? Podľa údajov Zväzu automobilového priemyslu SR ich bolo ku koncu septembra 2022 predaných už takmer tri sto. Z 296 N vozidiel pripadá až 262 na model i30 N, ktorý sa vyrába v českom závode Hyundai Motor Manufacturing Czech, 29 registrácií má na konte kompaktný i20 N a prvých zaregistrovaných 5 kusov zaznamenala aj zatiaľ ostatná N novinka, model KONA N. A to sú len oficiálne čísla novo predaných áut u nás. Pochopiteľne, stále tu funguje aj sekundárny trh s jazdenými autami. Aj keď väčšina majiteľov chcela svoj Hyundai N od nova, je tu pár desiatok takých, ktorí si svoj kúsok doviezli zo zahraničia.

Nižšie je moja prvá videorecenzia na i30N z roku 2017

N má väčší úspech, než čakali

Len máloktoré vozidlo zarezonovalo pri svojom uvedení na trh tak, ako sa to podarilo hot-hatchovej prvotine z dielne Hyundai, modelu i30 N. Medzi prvými, ktorí si mali možnosť vyskúšať jazdu na i30 N, patrili zástupcovia slovenských médií. Po septembrových prvých jazdách v Taliansku bolo vozidlo v slovenskej premiére predstavené novinárskym odborníkom na prvom N evente, ktorý sa konal 17. a 18. októbra 2017 na okruhu SLOVAKIA RING. 

Dodnes si pamätám na prvé novinárske jazdy s i30 N na Slovensku,“ spomína na výnimočné podujatie Marek Kopča, šéf marketingu a PR v Hyundai Slovensko. „Zišla sa tam skvelá partia ľudí, ktorí milujú poctivé, rýchle autá. Pár dní pred akciou bolo strašné počasie. Fúkal vietor, pršalo. Klasická jeseň. Ale v deň, keď sa prvý N Day konal, sa akoby zázrakom obloha vyčistila a slnko vytiahlo teplotu nad 20 stupňov celzia. Dokonalé babie leto. Sedeli sme v tričkách na terase, popíjali chladené nápoje, diskutovali o skvelých autách a jazdili na okruhu od rána do neskorého poobedia. Takáto úžasná súhra okolností urobila pre nás a našich hostí z tohto podujatia doslova nezabudnuteľný zážitok.“

Oficiállne počty predaných kusov Hyundai N na Slovensku

 

MODEL

1. – 9. / 2022

Od začiatku predaja do 9 / 2022

i20 N

27

29

i30 N

37

262

KONA N

4

5

SPOLU

68

296

zdroj: Hyundai Slovensko