Legislatívny proces mešká, pôvodne mala prísť nová známka už v marci 2024

Každopádne platí, že motoristi na Slovensku budú krátkodobo oproti viacerým krajinám znevýhodnení. Nebudú si totiž môcť zatiaľ zakúpiť jednodňovú diaľničnú známku. Takáto možnosť u nás príde až v treťom či štvrtom štvrťroku tohto roka.

"Novú známku zavedieme v druhej polovici roka. Legislatívny proces totiž ešte nie je ukončený. O presnom dátume vás budeme informovať," uviedlo ministerstvo dopravy.

Nová známka je zaujímavá najmä pre tých, ktorí nevyužívajú diaľnice často. Patria medzi nich isto mnohí zahraniční motoristi, ktorí sa v danej krajine nezdržia dlhšie ako jeden deň. Isto sa však medzi záujemcov o novú najkratšiu známku nájdu aj domáci vodiči, ktorí bežne rýchle cesty nevyužívajú, no z nejakého dôvodu tak potrebujú v konkrétny deň urobiť.

Pozor si však bude treba dať na platnosť novej známky. Nebude nastavená na 24 hodín, ale vždy iba na jeden konkrétny kalendárny deň. Ak si ju kúpite napríklad vo štvrtok o 23. hodine s dňom platnosti v daný deň, diaľničná známka vám bude platiť iba do polnoci a na piatok si budete musieť kúpiť novú.