Budú púšťať skaly. Úmyselne, aby otestovali zábrany

Premávka na ceste I/18 pod Strečnom bude obmedzená v nasledovných dňoch a časoch: počas najbližšieho piatka 8. marca od 20:00 hod. do nasledujúceho dňa, teda do soboty 9. marca do 17:00 hod. Práce budú prebiehať zároveň i v nedeľu 10. marca, a to od 8. hodiny rannej do 14. hodiny poobede.

Kovové siete a betónové zábrany sú nevyhnutné, aby sa do budúcna zabránilo situáciám, pri ktorých hrozilo, že pád skál na ceste spôsobí škody na okoloidúcich vozidlách, prípadne priamo ohrozí motoristov. Súčasťou dočasných dopravných obmedzení, s ktorými musia motoristi počítať, je aj zníženie rýchlosti na 30 kilometrov za hodinu.

Počas toho, ako budú horolezci úmyselne zhadzovať skaly na cestu a skúšať nové zábrany, dôjde na potrebný krátky čas aj k úplnému zastaveniu premávky na ceste pod Strečnom. Následne v pondelok 11. marca zasadne krízový štáb, ktorý rozhodne o tom, ako sa bude ďalej postupovať.

Stále sú v pláne inžiniersko-geologický prieskum a ďalšie činnosti v podobe dynamických sietí, bariér a opatrení stabilizujúcich celý svah.

Zdroj: Zilinak.skTASR / foto: Cesta pod Strečnom FB