Rakúska ministerka dopravy Leonore Gewessler (strana Zelených) chce samosprávam uľahčiť zavádzanie maximálky 30 km/h v mestách a obciach. V „obzvlášť rizikových zónach“ - ako sú napríklad okolie škôl či škôlok - by malo mať mestské zastupiteľstvo v budúcnosti možnosť určovať rýchlosť samo. Vo zvyšku danej oblasti by malo byť priškrtenie rýchlosti administratívne omnoho jednoduchšie. Legislatívny návrh je hotový a v súčasnosti o ňom diskutujú vládni partneri.

Gewessler tak reaguje na požiadavku iniciatívy, za ktorou stoja okrem iného aj samotní zástupcovia rakúskych samospráv. Štatistiky totiž ukazujú, že v predchádzajúcom roku sa v Rakúsku pri dopravnej nehode zranila jedna osoba v priemere každých dvadsať minút.

Dnešné zákony sú byrokratické

„Súčasné pravidlá cestnej premávky bránia obciam a mestám, ak chcú zaviesť obmedzenie rýchlosti na 30 km/h z hľadiska bezpečnosti premávky a kvality miestneho života,“ posťažovali so zástupcovia rakúskej iniciatívy a vyzvali na reformu. Ministerstvo zareagovalo rýchlo a pripravilo návrh zákona, uviedla ministerka Gewessler.

V súčasnosti musí byť takéto zníženie rýchlosti v obci najskôr preukázané ako "nevyhnutné". Musí byť prizvaný znalec a vypracovaný komplexný posudok. „Je tu obrovské množstvo byrokracie, čo i len iniciovať takéto opatrenie. A my to chceme uľahčiť,“ hovorí ministerka.

Rakúsko tak ide trendom znižovania najvyššej povolenej rýchlosti v obci na 30 kilometrov za hodinu a vodičom budú čoraz častejšie hroziť pokuty už za prekročenie 30-ky na tamojších cestách.

Zdroj: ORF / foto: geblitzt.de