Pokuty poštou chodia čoraz častejsie

Dodržiavanie predpisov vymáha aj slovenská polícia čoraz viac prostredníctvom systému objektívnej zodpovednosti. To znamená, že pokutu neplatí vodič priamo na mieste, ale je doručená vlastníkovi, resp. držiteľovi auta poštou. Napríklad motoristom zo Slovenska sa bežne stáva, že aj keď majú napríklad v Maďarsku či Rakúsku cudzie zahraničné ŠPZ (z pohľadu domácich), pokuta za rýchlosť či parkovanie im príde poštou.

Pre policajný zbor ide o príležitosť, ako odľahčiť mužov zákona v teréne, aby sa tak mohli venovať iným činnostiam. Presne za týmto účelom štát aktuálne obstaráva radary na meranie rýchlosti a pokutovanie iných prehreškov.

Ako sa však ukazuje, nie všetkým pokuty poštou naozaj aj doručia. Na Slovensku je v súčasnosti zhruba 60-tisíc Ukrajincov, no v prípade, že majú auto s ukrajinskými ŠPZ, v praxi je pre políciu problém pokutovať takýchto vodičov v prípade, že ich nezastavia priamo na mieste.

Riešenie sa pritom ponúka po vzore Česka - tam od nového roka zavádzajú povinný register pre autá s ukrajinským evidenčným číslom vozidla.

Dotknutí motoristi sa tak musia bezplatne zaregistrovať do centralizovanej databázy, v opačnom prípade hrozí pokuta do výšky zhruba 1 200 eur. Táto povinnosť sa vzťahuje na obyvateľov z Ukrajiny, ktorí získajú víza, prípadne takzvanú dočasnú ochranu a budú sa teda zdržiavať na území u našich susedov.

Ako reaguje Slovensko? "Nad možnosťou zavedenia registra vozidiel s ukrajinskými evidenčnými číslami na našom území zatiaľ neuvažujeme. V praxi sa využíva najmä, ak je to dôvodné, odstránenie vozidla alebo použitie technického prostriedku na zabránenie odjazdu dopravného prostriedku," povedala pre TV JOJ Denisa Bárdyová z Prezídia Policajného zboru.

Zdroj: Noviny.sk / TV JOJ 

Foto: autonews.autoua.net