Mnohé nápady súvisiace s novými technológiami síce nadchnú, no človek akosi podvedome tuší, že sú príliš futuristické a nemajú šancu na reálnu sériovú výrobu. Toto by však mohol byť iný prípad. Nejde o nijak prelomovú záležitosť, skôr je to niečo, čo môže zostať v návale technických senzácií dneška dokonca nepovšimnuté. Bola by to však škoda, ako sa totiž hovorí, v jednoduchosti je krása.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Elektrika aj „do ruky“

Nový koncept TerraVis pozostáva z tvrdého a údajne aj dostatočne odolného krytu nákladového priestoru pickupu (môže ísť o akékoľvek auto, systém nie je viazaný na konkrétny model auta) pokrytého solárnymi panelmi. Tie sú prepojené so sústavou kompaktných batérií ukrytých na boku nákladového priestoru auta, do ktorých sa ukladá získaná elektrická energia. Tá je následne distribuovaná jednotlivému príslušenstvu (klimatizácia, osvetlenie a pod.). Jeden z blokov je dokonca vyberateľný a slúži ako prenosná nabíjacia stanica.

Steven Rossi z vedenia spoločnosti Worksport uvádza, že na predĺženie dojazdu elektrických áut to zatiaľ veľmi nevidí, je totiž realista a je mu jasné, že súčasné technológie solárnych panelov na to nestačia, v budúcnosti by sa to však malo zmeniť a TerraVis by s použitím nových, cenovo dostupných technológií dokázal aj významným spôsobom predĺžiť dojazd elektromobilov. Zdôrazňuje, že ide o dodatočnú elektrickú energiu získanú bez uhlíkovej stopy. S vývojom batérií by sa mohol zmenšiť aj ich objem, prípadne by našli iné miesto, aby nezavadzali nákladom. Worksport momentálne rokuje s niekoľkými automobilkami o použití systému TerraVis v sériovej produkcii. Či sa to nakoniec podarí, je samozrejme zatiaľ vo hviezdach.

zdroj: Cleantechnica